DASHDOWN – THE DIRT TASTES GOOD RIGHT HERE

Artiest info
Website
facebook
Label: Blind Pigeon Records

‘Dashdown’ is de artiestennaam van Dave Ashdown, een rock‘n’roll-muzikant uit Chicago, de grootste stad in de Amerikaanse staat Illinois met zijn 2,7 miljoen inwoners en zijn 9 miljoen bewoners in de ruimere metropool rondom deze stad. Zijn geboorteoord bevond zich echter in Engeland maar zijn voorliefde voor pub- en punkrock dreef hem naar de Verenigde Staten waar hij zijn nieuwste plaat “The Dirt Tastes Good Right Here” heeft kunnen opnemen. Voordien bracht hij ook al EP’s uit met “Three From Me” en “Wish”, twee cd’s met telkens drie nummers op die schijfjes.

Op het nieuwe album brengt hij gedurende amper 36 minuten niet minder dan zestien nummers die soms klinken als onafgewerkte demo’s en elk telkens rond de twee minuten afklokken. Zoals het beaamt voor een aan punkrock schatplichtige muzikant was de opnamekwaliteit en het purisme van de muziek bij deze nummers niet zo heel belangrijk.

‘Dashdown’ kon punkicoon Tommy Stinson, bekend van zijn lidmaatschap bij ‘The Replacements’ als basgitarist en nadien als leadzanger, gitarist en oprichter van de punkformatie ‘Bash & Pop’ strikken om mee te werken aan enkele tracks op dit album. Als luisteraar hoef je niet veel moeite te doen om de sfeer in de opnamestudio op te snuiven: rokerig, rauw en zonder pretentie met wellicht ook wat roescreërende middelen in de buurt.

Dave Ashdown meldt in het bij de cd gevoegde infoblad dat de opbrengsten uit de verkoop van zijn album ten goede zullen komen aan de zevende generatie van de inheemse bevolking van Amerika via het project ‘7GenFund.org’ dat voor het nobele doel van het bereiken van souvereiniteit voor die inheemse populatie werd opgericht. Veel songs die de radiostations kunnen halen zijn er niet te vinden op dit album met een mogelijke uitzondering voor het nummer “M.I.A. Lately” dat u op de bijgaande video kunt beluisteren.

Ook de powerpop-single “Nativize” met panfluitspeler René Cardoza uit de Azteken komt misschien wel voor enige airplay in aanmerking en “Montrose Saloon”, “Royalty” en ”Maywood Blues” mogen wat ons betreft ook wel eens op de radio gespeeld worden. De inspiratie voor de nummers op het door hemzelf geproducete album “The Dirt Tastes Good Right Here” vond ‘Dashdown’ in de door corona opgelegde lockdown die het dagelijkse leven in de USA veel te lang heeft lamgelegd. Of iemand daar uiteindelijk beter van zal gaan worden moet de nabije toekomst dan maar uitwijzen.

(valsam)