JACKIE WILSON – SPOTLIGHT ON … – MR. EXCITEMENT

Artiest info
Website
facebook

In de serie “Spotlight On …” van het retroplatenlabel ‘Atomicat Records’ is het vandaag de beurt aan Jackie Leroy Wilson, de Amerikaanse soul-, R&B- en rock’n’roll-zanger die op 9 juni 1934 in Highland Park, Michigan werd geboren en 49 jaar later nabij Detroit overleed aan de gevolgen van een zeer zware hartaanval die hij op het podium had opgelopen en waardoor hij in een lange coma geraakte waaruit hij niet meer kon ontwaken omdat een zware longontsteking hem fataal was geworden. Zijn begrafenis eind januari 1984 werd integraal betaald door Michael Jackson, één van zijn grootste fans. Hij werd trouwens ook al in 1972 muzikaal vereeuwigd door Van Morrison die het liedje “Jackie Wilson Said (I’m In Heaven When You Smile)” op zijn album “Saint Dominic’s Preview” plaatste. Diezelfde song werd in 1982 ook nog een grote hit voor de Engelse poprockgroep ‘Dexys Midnight Runners’.

De muzikale carrière van Jackie Wilson begon in 1956 als zingende frontman bij de formatie ‘Billy Ward And His Dominoes’ waar hij Clyde McPhatter verving en zijn succes duurde tot in de beginjaren ’70. “Mr. Excitement!” zoals hij in de pers vaak genoemd werd was ook de titel van een verzamelalbum uit 1992 waarbij op drie cd’s zijn totale carrière werd samengevat met in totaal niet minder dan 72 liedjes.

‘Atomicat Records’ heeft nu dus de verzamelplaat “Spotlight On …Mr. Excitement” op de markt gebracht met daarop 28 liedjes van ‘Billy Ward And the Dominoes’ en van Jackie Wilson als soloartiest uit de periode van 1953 tot 1963, net voor zijn grootste hitsuccessen volgden. Vanzelfsprekend hoort daarbij zijn allergrootste hit “Reet Petite” uit 1957 die u op bijgaande animatievideo kunt beluisteren. Op de tweede audiovideo bij deze recensie offreren we u het liedje “I Found Love”, een duet dat Jackie Wilson in 1962 heeft gezongen met de Amerikaanse blues- en gospelzangeres Linda Hopkins.

Jackie Wilson deed tijdens zijn live-optredens zijn reputatie als geweldige showman alle eer aan door tijdens het zingen te swingen, als een rund te zweten en rond te huppelen als een opgefokt ‘Duracell’-konijn waardoor hij het publiek in een soort van extase wist te brengen. Omwille van zijn dynamische dansmoves, zijn gepassioneerd zingen en zijn perfect afgeborstelde kledingstijl werd hij een voorbeeld voor andere zangers zoals Elvis Presley, James Brown en Michael Jackson.

Jackie Wilson werd in 1987 postuum opgenomen in de ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ en twee van zijn liedjes werden in 1999 opgenomen in de ‘Grammy Hall Of Fame’: het door de latere ‘Motown’-baas Berry Gordy Jr. geschreven “Lonely Teardrops” uit 1958 en het in 1967 uitgebrachte “(Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher”, hoewel “Reet Petite” eigenlijk zijn allergrootste hit is geworden. Maar daar malen we echt niet om want op dit nieuwe verzamelalbum staan gewoonweg 28 leuke liedjes.

(valsam)