JEFF TUOHY – HUDSON DELTA

Artiest info
Website
facebook
Label: ADIM Productions

Jeff Tuohy is een veertigjarige muzikant, songschrijver en acteur uit New York City die op muzikaal vlak nogal durft te variëren als het op de gehanteerde muziekstijl voor zijn werk aankomt. Hij vermengt blues, rock, country en Americana in zijn nummers en op zijn platen waarvan “Breaking Down The Silence” in 2005 het debuutalbum voor hem vormde. In 2009 kwam hij met een opvolger in de vorm van het album “Cocoon” maar daarna volgde een heel lange periode van radiostilte.

Tot nu, want wij gaan hier zijn nieuwste derde plaat “Hudson Delta” van naderbij onder de loep nemen. Jeff Tuohy nam hiervoor elf eigen composities op in de ‘Braund Studios’ in Brooklyn, New York samen met producer Brian Forbes en een hele serie New Yorkse instrumentalisten zoals gitaristen Jeremy Goldsmith, Eric Ieraci en Mark Marshall, bassist Dan Asher, toetsenisten Dave Archer en Patrick Firth en drummers Josh Dion, Mikke Nappi en Randy Schrager.

Twee maanden na zijn geboorte eind december 1981 werd Jeff Tuohy ter adoptie afgestaan aan een kinderloos echtpaar uit New York. Dat gegeven heeft zijn levensloop op specifieke wijze bepaald wat hem de reputatie van een heel flexibele persoon heeft opgeleverd, zowel op privévlak als in de ontwikkeling van zijn muzikale carrière. De liefde voor muziek werd bij hem ingelepeld door zijn ouders die veel bezig waren met allerlei platen en cassettes. Hij besloot reeds op 12-jarige leeftijd om eens te proberen een eigen liedje te schrijven en dat is hem blijkbaar heel goed bevallen want sindsdien is hij zich verder steeds meer blijven bekwamen als zanger en als songschrijver.

Op de twee video’s bij dit verhaal kunt u eerst luisteren naar de tweede single en rockballad “Old Roads” en daarna naar de bluesy track “The Devil’s In New Orleans” die als eerste single werd uitgebracht. Beide nummers uit het album “Hudson Delta” tonen aan hoe divers Jeff Tuohy in zijn muzikale keuzes is want ook swingende rocksongs kregen een plaatsje op deze plaat met de tracks “Drunk Twice Today” en “Lay Your Body Down”. Daarnaast brengt hij ook soulballads in de nummers “Love’s A Game” en “Hear Me Out”, een traditioneel klinkende folknummer “Sea Of Galilee”, typische countrymuziek in de song “All My Friends Are Getting Married (I’m Just Getting Stoned)” en New Orleans-deltablues in de song “Murder In A Dancehall” en in de vrolijke albumafsluiter “Click, Boom, Click” met muziek gebracht door een heuse brassband.

Het album “Hudson Delta” was volgens Jeff Tuohy een ‘road trip’ doorheen de laatste 12 jaren van zijn leven en beschrijft zijn ervaringen met diverse mensen van gevarieerd pluimage en uiteenlopende culturen van New Orleans over de Mississippi-delta tot Nashville en zijn thuishaven in New York City. Al die ervaringen vertaalde hij op sublieme wijze in de liedjes op deze plaat. Hiermee zorgt hij ervoor dat deze derde plaat ook stevig verschilt van zijn twee eerder uitgebrachte albums en laat hij ook zien dat hij zowat alle bestaande muziekgenres aankan. We zullen dat dan wellicht later ook wel gaan zien in de volgende plaat die we van deze getalenteerde New Yorkse singer-songwriter mogen tegemoet zien.

(valsam)