JUST A SEASON – LEAVE TO COME HOME

Artiest info
Website
facebook
Label: Northern Electric

De Canadese singer-songwriter Scott Smith is de stuwende kracht achter de folkrockformatie ‘Just A Season’ uit Vancouver, British Columbia. Hij neemt de leadzang voor zijn rekening op de elf liedjes waarvoor hij teksten en muziek schreef voor hun album “Leave To Come Home” en hij speelt daarnaast op akoestische en elektrische gitaren, banjo, mondharmonica en pedal steelgitaar.

De harmony vocals worden op alle tracks bijgedragen door Ashley Grant, terwijl John Sponarski op elektrische gitaar en Matt Kelly op keyboards spelen, met Brad Ferguson, Jeremy Holmes en Eric P.H. Nielsen die op contrabas en basgitaar meespelen en Leon Power en Liam Macdonald die voor drumwerk en overige percussie zorgen. Waar we subtiel strijkerswerk horen in de nummers wordt dit gespeeld door Meredith Bates op viool en Peggy Lee op cello.

Het titelloze debuutalbum “Just A Season” verscheen in 2013 en was een regelrechte ode aan ‘The Band’-bassist Rick Danko, het muzikale voorbeeld van Scott Smith die in 1999 op amper 55-jarige leeftijd was overleden. Hun tweede album “All The Stars Are Out Tonight” kwam in 2017 op de platenmarkt en deze plaat “Leave To Come Home“ is het derde studioalbum van ‘Just A Season’ dat werd geproducet door Scott Smith zelf die deze klus klaarde in samenwerking met bassist Erik P.H. Nielsen.

De zogeheten Americana-sound overheerst na de twee vorige albums ook nu weer de nummers op deze nieuwe plaat. Op de bijgaande video kunt u kennismaken met deze band via de folky albumtitelsong “Leave To Come Home”, maar het is vooral met de openingstrack en door pedal steelgitaar gekleurde countryballad “You’re Gonna Be Okay” dat de algemene toon voor deze plaat wordt gezet. Voor het over het nastreven van je dromen handelende nummer “Queen Of The Underground” wordt een stevig blik countryrock opengetrokken en de harde strijd tegen allerlei verslavingen vormt het onderwerp van de countryballad “I Will Fight, I Will Fight And I Will Win”.

Bij het nummer “She’s The One” menen we enkele kenmerken van de door knap gitaarspel gevormde sound van ‘The Allman Brothers’ te herkennen. Bij het liedje “That Sunday Sound” vallen dan weer de mooie harmony vocals van Ashley Grant op en voor de akoestische countryballad “Never Too Far From The Blues” haalt Scott Smith zijn mondharmonica boven om er een subliem instrumentaal intermezzo op te spelen. Dat hij daarnaast ook erg mooi kan zingen horen we daarna in de songs “Will You Stay?” en de albumafsluiter “Anything You Want” waarbij we netjes tussenin kunnen genieten van het geheel instrumentale akoestische gitaarnummer “Stars Burn Out”. Dit is een leuk plaatje, hoor!

(valsam)