MARK PONTIN GROUP – KALEIDOSCOPE

Artiest info
Website
facebook - spotify
label: Lunaria Records
info: Hans Broere Promotion

 

“Door reflecties ontstaat een als mooi ervaren,
symmetrisch mandala-achtig patroon…”

Mark Pontin is een Britse muzikant uit Swansea in Zuid Wales, een singer/songwriter, gitarist en frontman van zijn eigen band. In 2013 debuteerde hij met ‘Days of Destiny’ en veroverde hij een vaste plaats in de Swansea Tawe Delta en de UK Blues/Rock scene. In 2014 werd de band vijf keren genomineerd tijdens de British Blues Awards. De Mark Pontin Group was finalist in de categorieën gitarist, bassist en “Album of the Year”. De MPG backte de Royal Southern Brotherhood en Walter Trout. Qua stijl wordt de band wel eens vergeleken met Cream of Jimi Hendrix.

MPG’s tweede album, ‘Textures’ verscheen in 2015. Het was een blues/rock album met enkel originele composities, die Pontin (zang, gitaar) opnam met Alun Walters (bas), Dafydd Davies (drums), Ayesha Pontin (keys) en Tim Hamill (klavinet, Hammond orgel, Wurlitzer). Zijn derde album, ‘Kaleidoscope’ verscheen vorig jaar in november.

“About a guy who wakes up one day to find the love of his life has gone, and literally taken everything with her…”

Niet door het concept -wat herkenbaar en alledaags is- maar door de manier waarop is ‘Kaleidoscope’ een bijzonder album. Het concept: over een man die op een dag wakker wordt om te ontdekken dat de liefde van zijn leven is verdwenen en letterlijk alles met zich mee heeft genomen. Het muzikale vakmanschap: compleet met strijkers en blazerssectie, een amalgaam van goed gemaakte nummers en stijlen.

De nummers werden opgenomen in de Sonic One Studio’s (in Llangennech in de Welshe valleien van Llanelli) tijdens meerdere sessies tussen 2018 en 2019 en het project was méér dan een lockdown-project. Met zijn kernband nam Mark de drums (James Garvey) en bas (Callum Morgan-Jones) op, terwijl hij wat begeleide op gitaar. Daarna werkte hij alles af met zijn geliefde '61 en '65 Stratocasters. Het geluid werd vervolgens versterkt en uitgebreid met het gevarieerde toetsenwerk van Owain Hughes, extra koperblazers en strijkers. Hij gebruikte 20 vintage versterkers waardoor hij de tonen voor elk nummer kon mengen en perfectioneren. De resultaten spreken voor zich.

Het album opent met “Sunrise”, een kort en suggestief intro, met enkel gitaar en enkel tremolo en echo, terwijl de regen -we zitten immers in Wales- naar beneden stroomt. “Everything (Today)” is een opbeurend nummer met Pontin die als zanger demonstreert boven de orkestrale achtergrond, met verzengende gitaartranen en met in de achtergrond Ayesha Pontin. “Don’t Sleep” begint ingehouden met Owain Hughes op orgel en met in de achtergrond wat gitaar. Aan Pontin’s zang voegt Tim Hamill de zijne toe terwijl hij hier ook de baspartijen speelt op een nummer dat langzaam verder drijft. Het funky -is het ironisch bedoeld?- “This Will Never Be a Hit” doet denken aan de late sixties en begin seventies, toen Sly Stone samen met James Brown en Parliament-Funkadelic de pioniers van de funk waren. Met “Starmaker” gooit MPG, met alleen het kerntrio, de zeilen om met Britse power blues. Callum Morgan-Jones speelt hier de baslijn terwijl James Garvey het tempo strak houdt. De sfeer slaat dan opnieuw volledig om. Tokkelende snaren en cello maken van de ballade “Roll with Me Easy” een bijna klassiek stuk, waardoor Pontin’s gitaar door en door in de tijd snijdt. Met de volgende nummers “Forever” en “Hotel Diablo” wordt alles weer drukdoenerig terwijl Hughes zich uitleeft. Op “Hotel Diablo”, een te korte jazzy instrumental, is dit op elektrische piano, waarmee hij een bijna fusion-gevoel toevoegt. “Hell’s Kitchen” is ook zo’n hybride, een nummer dat je doet denken aan…? Pontin moet om zijn blues “echt” te maken ook verwijzen naar kruispunten of snelwegen. Op “Freeway Fantasy” doet hij dat, relaxt en spelend met de groove en eindigend met een samenspel van gitaar en piano, zoekend naar nieuwe geluiden. Op de single “Everything (Tomorrow)” is de sfeer Motown ten volle uit, terwijl je wegdrijft, ogen dicht en genietend. De afsluiter “Phoenix” is ook orkestraal en groots opgezet. Gepluk op gitaar en onopvallende achtergrondzang leiden het volledige orkest rustig in, dat de band meer en meer omarmt. Voordat Pontin het afrondt, herhalen zich nog eerst de eerste lijnen, waarna definitief het doek valt.

“The Mark Pontin Group's 'Kaleidoscope' represents growth of the band. It moves boundaries …” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

Album tracklist: 01. Sunrise – 02 .Everything (Today) – 03. Don’t Sleep – 04. This Will Never Be a Hit – 05. Starmaker – 06. Roll with Me Easy – 07. Forever – 08. Hotel Diablo – 09. Hell’s Kitchen – 10. Freeway Fantasy – 11. Everything (Tomorrow) – 12. Phoenix | Music/Lyrics by: Mark Pontin | Album credits: Mark Pontin: e & a guitars, vocs, bvs / Callum Morgan-Jones: bass (2,5-11,13) / Tim Hamill: bass (3,4,10,12), bvs / James Garvey: drums, percussion / Ayesha Pontin: Wurlitzer (2), bvs / Owain Hughes: Hammond, Wurlitzer, Moog, Rhodes

Discography MARK PONTIN GROUP: Kaleidoscope [2021] | Textures [2015] | Days of Destiny [2013] |