THE YOUNGERS – NASHVILLE AGAIN

Artiest info
Website
facebook - spotify
label: Let It Roll Records

 

“Riff on guitar-driven roots music…”

The Youngers, een viertal uit Berks County in het zuidoosten van Pennsylvania, werden in 1999 opgericht door Todd Notobartolo (zang, gitaar, lapsteel en mandoline) en Randy Krater (zang, elektrische en contrabas). Ze werden een band nadat Matt Thren (gitaar) en Bruce Kissinger (drums) hen vervoegde. Ze debuteerden in 2005 met ‘Output’ en in 2016 brachten hun derde album, het volledig door fans gefinancierde, ‘Picture of You’ uit. Het werd opgenomen bij Sound Emporium in Nashville (TN) met Grammy®-award winnaar Chuck Turner. ‘Heritage’  dat in 2008 werd uitgebracht, werd opgenomen in de Cash Cabin in Tennessee met als producer John Carter Cash, de zoon van countrylegendes Johnny Cash en June Carter. Aan het album werkten een all-star line-up van gasten mee, waaronder Laura Cash op viool, Ronnie McCoury (Del McCoury Band) op mandoline en wijlen pedal-steel legende Ralph Mooney.

The Youngers stonden al op grote festivalpodia en hebben de planken gedeeld met legendes zoals wijlen Levon Helm tijdens zijn beroemde Midnight Ramble en openden o.a. voor Marty Stuart, Lee Rocker, David Allen Coe, Wayne Hancock en meest recentelijk Billy Bob Thornton en de Boxmasters.

Hun nieuwe album verscheen aanvang dit jaar en kreeg de titel ‘Nashville Again’. Het verwijst met de titel naar de gloriedagen van Music City, Nashville: “a city of storytellers and dreamers”. Het weerspiegelt hoe de thuisbasis van countrymuziek is uitgegroeid tot een scala aan stijlen en genres, die veel verder gaan dan het Ryman Auditorium op 5th Avenue North, dat van 1943 tot 1974 de thuisbasis was van de Grand Ole Opry.

De 10 nummers gaan verder dan hun Americana/RootsRock-basis, van klassieke truckers muziek tot garagerock en surf. Hun aanpak zou je “sturm und twang” kunnen noemen en met hun riff en gitaar gedreven rootsmuziek, maakten The Youngers met ‘Nashville Again’ een item dat het ontdekken zeker de moeite waard is. In de goed in de oren klinkende album opener “Willie McCoy” hoor je farden van Johnny Cash, in “Memphis” dat aanstekelige dat Nancy Sinatra ook in haar nummers had, om dan met “Sparkle” het roer om te gooien en door Tennessee te dwalen. Nog meer twang zit er in “Out in the Country” waar -zo zingen de vier in koor- de muziek hard staat en kruip dan achter het stuur van een 40-tonner voor de “Highway Blues”. Op het folky “Pikeville” moet je dansen, “Cat Eyes” verenigt rockers in een verlaten garage en, zet je daarna klaar om mee te surfen op “Astrosurf”. Na de erg aanstekelige titelsong inclusief hun uitlatingen over het verdwijnen van het “echte” Nashville, rest nog de relaxte instrumentale afsluiter “Searching for Words”, want het gebeurt wel eens dat woorden tekort schieten of een krop het zingen belet...

“They go beyond their roots and with their riff and guitar-driven roots music, The Youngers made with 'Nashville Again' an item that’s definitely worth discovering…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THE YOUNGERS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracklist: 01. Willie McCoy – 02. Memphis – 03. Sparkle – 04. Out in the Country – 05. Highway Blues – 06. Pikeville – 07.Cat Eyes – 08. Astrosurf – 09. Nashville Again – 10. Searching for Words | | Produced by: xx | Album credits: Todd Notobartolo: vocs, guitar, lapsteel, mandoline / Randy Krater: vocs, e & double bass / Matt Thren: guitar / Bruce Kissinger: drums

Discography THE YOUNGERS: Nashville Again [2022] | Picture of You [2016] | Heritage [2008] | Output [2005] |