BOBBY GENTILO – GENTILO

Artiest info
Website
facebook - spotify

info:Blind Raccoon

 

“Blues knows no borders…”

Als je bladert in de cataloog van Blue Heart Records, een onafhankelijk blues en roots label in Clarksdale (MS) opgericht in 2020 dat een joint venture is tussen Nola Blue en Blind Raccoon, dan kan je meer dan een dozijn albums vinden met de naam van Bobby Gentilo in de lijst van de betrokken artiesten. Gentilo is een bekroonde internationale platenproducer en muzikant, die in de afgelopen 15 jaar heeft gewerkt en opgetreden met enkele van de meest geprezen blues artiesten van Mississippi. Hij maakt deel uit van The Cornlickers, een multiculturele band, de begeleidingsband van wijlen delta blues muzikant Big Jack Johnson (1940-2011) en de officiële huisband van de wereldberoemde jukejoint Red's Lounge, gelegen in het hart van Clarksdale. Het is hier waar Gentilo optrad met en leerde van delta-iconen zoals Willie "Big Eyes" Smith, Terry "Harmonica" Bean, T-Model Ford, "Cadillac" John Nolden, Robert Bilbo Walker, RL Boyce en talloze anderen.

In de afgelopen tien jaar heeft Gentilo ook samengewerkt en opgetreden met de Colombiaanse rock en blues artiest Carlos Elliot Jr., een geestverwant die zich op dezelfde manier aangetrokken voelt tot Clarksdale en zijn muziek en die ook met The Cornlickers speelt en opnam. Sinds 2013 bracht Carlos Elliot, met Gentilo als producer, al vijf albums uit, met meerdere nummers die de #1 in Colombia bereikten, waaronder recent nog "Neighbor Neighbor", volledig op afstand gemaakt tijdens de pandemie met muzikanten van over de hele wereld. “Neighbour Neighbour” is een herinnering aan de gemeenschappelijke banden die ons binden, ongeacht ras, etniciteit of nationaliteit.

“Het verrassende resultaat is een frisse verzameling van dance-geïnfecteerde tracks met vooral geweldige grooves…”

Ondanks al zijn vele en vaak ondersteunende bezigheden in de muziek business, vond Bobby Gentilo “eindelijk” de tijd voor de opnamestudio en release van zijn gelijknamige debuutalbum, ‘Gentilo’. De tien nummers die Gentilo opnam, zijn nummers die hij zelf schreef, twee met de hulp van collega’s. Ze mengen Mississippi-blues en roots met de door funk, soul en blues geïnspireerde muziek uit zijn geboortestad Washington DC. Hij nam de nummers zelf op in zijn thuisbasis, Right Coast Recording in het centrum van Pennsylvania, op tape met leden van zowel zijn trio als zijn volledige band.

De ingrediënten van de poppy opener “Disease” zijn elektronische beats met gruizig gitaarwerk, subtiele blues harmonica (Aaron R. Lewis) en passende zang. De aanstekelijke “Peace Train” geraakt op snelheid door het uitgesproken Hill Country blues riff zoals je er vaak ook op de Possum Records hoort, versterkt met een East Coast discotheek ritme en vettige B3 van Benjie Porecki, die de trance verder moet helpen verzekeren. “Tell Me” is een love song waardoor je goedgeluimd wordt. Komt het door de wolk waarop het drijft of de herinneringen die het opwekt? Op de geslaagde eerste single en video van het album “Troublin’”' (uitgebracht in mei 2021 en geschreven samen met Dale Wise) die daarna volgt, kan je dansen op een boogie terwijl Gentilo zingt: "Ain' t no party like a juke joint party...". Drummer Jason Hoffheins legt dan een klassieke starre beat op de fascinerende instrumental “Ghost”, met Logan Kurtek op bariton sax naast Gentilo's bezwerende gitaar. Op de zoete soulvolle ballade “The Greatest” wordt Gentilo zowaar sentimenteel, voor “The Real You” gaan we even naar Memphis en gooien dan de zeilen fors om voor “Treat Me So Mean”, een portie delta blues die ons aan zijn mentors als Willie "Big Eyes" Smith, Terry "Harmonica" Bean en T-Model Ford doet herinneren, waarvan Gentilo zijn vaardigheden leerde. Hij werkte voor “Tire Fire” met Tony Rider  een grunge-achtig blues riff uit op deze met space fuzz doordrenkte instrumental, gebruikmakend van de voeling die ze ontwikkelden in de jaren die ze samen bij The Cornlickers doorbrachten. Op de afsluiter “Higher” werken drie drummers (Hoffheins, Dale Wise & Christy Engel) op een indrukmakende manier samen om de complexe straatritmes te verweven met hypnotiserende Hill Country Blues-gitaren, waardoor er een aanstekelig muzikaal  amalgaam ontstaat.

“Bobby Gentilo's self-titled debut confirms that the Mississippi spirit is everywhere and that musical boundaries do not exist. Weird but true, blues keeps us alive and brings people closer together…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: BOBBY GENTILO
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Album tracklist: 01. Disease – 02. Peace Train – 03. Tell Me – 04. Troublin’ – 05. Ghost – 06. The Greatest – 07. The Real You – 08. Treat Me So Mean – 09. Tire Fire – 10. Higher | Music/Lyrics by: Bobby Gentilo, w/Dale Wise (4) & Tony Rider (9) | Produced by: Bobby Gentilo | Album credits: Bobby Gentilo: vocs, guitar, bass, moog, drums, percussion / Logan Kurtek: bari sax, flute, clavinet (3) / Aaron R. Lewis: harmonica / Jason Hoffheins: percussion, drums (1-7) / Dale Wise (9,10) & Christy Engel : drums (10) / Juan Guillermo Aguilar: percussion (10) / Tony Ryder (2,9) & Alex Degnan (4): bass / Benjie Porecki: B3, Rhodes, Wurli, clavinet, piano  

Discography BOBBY GENTILO: Gentilo [2022] | “Neighbor Neighbor”* (single) [2020] | “El Llamado de Los Monkeys”* - feat. Rubiel Pinillo (single) [2020] | Ahora, Carlos Elliot – feat. Bobby Gentilo [2020] | (w/ Carlos Elliot*)