SUSANNA – ELEVATION

Artiest info
Website
facebook - spotify
Label: SusannaSonata

‘Susanna’ is de 42-jarige avant-gardistische zangeres en songschrijfster Susanna Wallumrød uit Oslo, Noorwegen die sinds haar debuut in 2004 al zo’n 14 albums heeft opgenomen en uitgebracht onder de namen ‘Susanna’, ‘Susanna And The Magical Orchestra’ en ‘Susanna Wallumrød’. Zij legt zich voor haar laatst uitgebrachte albums toe op het vertolken van gedichten van de 19e eeuwse Franse dichter Charles Baudelaire die ze in het Frans en vertaald in het Engels opneemt voor haar eigen label ‘SusannaSonata’.

Dat doet ze ook nu weer op haar nieuwste plaat “Elevation” die volgt op het in 2020 uitgebrachte album “Baudelaire & Piano”. “Elevation” werd tijdens de periode van de coronapandemie opgenomen met nummers waarvoor ze twaalf gedichten van Baudelaire naar door haar gecomponeerde muziek heeft omgezet. De eerste single uit deze plaat werd “Alchemy Of Suffering” (zie 1e video), gevolgd door “Rose-Pale Dawn” en de meest recente single “Elevation” naar de albumtiteltrack waarmee we u op de 2e video laten kennismaken.

Voor enkele nummers laat ‘Susanna’ zich bijstaan door Stina Stjern voor allerlei soundscapes of door Delphine Dora op orgel en piano. Beiden dragen mysterieuze dialogen en sfeervolle geluiden bij aan de feeërieke tracks die voor deze plaat werden opgenomen. Het album “Elevation” is ook nu weer geen gemakkelijk te beluisteren plaat, mede door het ontbreken van vlot in het gehoor liggende melodieën en ook wel door de Franse taal die voor een zestal tracks op de plaat werd gehanteerd.

De vier Engelstalige nummers “Alchemy Of Suffering”, “Elevation”, “Invitation To The Voyage” en pianoballad en albumafsluiter “Destruction” zijn de meest radiovriendelijke en beluisterbare tracks uit dit album dat wij toch eerst nog een paar keer zullen moeten afspelen om overtuigd te worden dat er een breder publiek voor dit soort experimentele muziek en etherische zangpartijen te vinden is.

(valsam)