SURGE AND THE SWELL – OFFERING

Artiest info
Website
facebook - spotify
 

Vorig jaar konden we kennismaken met de EP “Love 4000” van de Amerikaanse formatie ‘Surge And The Swell’. Dat id eigenlijk het muzikale soloproject van singer-songwriter Aaron Cabbage uit Minnesota. Hij is een indie folk- en Americana-muziek spelende artiest die werd geboren in Kentucky, opgroeide in Zuidoost Texas en via Indiana uiteindelijk terechtkwam in zijn huidige woonplaats in de staat Minnesota. Tijdens die gevarieerde trip doorheen de Verenigde Staten liep hij op de diverse plaatsen muzikale invloeden op die zijn eigen latere sound deels hebben bepaald.

Na de EP volgt dit jaar een eerste volwaardige debuutplaat van ‘Surge And The Swell’ onder de titel “Offering” waarin Aaron Cabbage ons elf nieuwe nummers aanbiedt, songs die hij in twee opnamestudio’s in Minnesota heeft opgenomen met de instrumentale hulp van gitarist en bassist Isaac Levy en diens broers Adam Levy op elektrische gitaren en Noah Levy op drums. De Levy-broers waren ook verantwoordelijk voor het producerswerk bij dit album. Voor de harmony vocals deden Katie Gearty en Sarah Souder hun duit in het zakje en verdere instrumentale gastrollen waren in enkele tracks weggelegd voor Kevin Gastonguay op orgel, Matthew Kirkwold op gitaar en Steve Wold op mandoline.

Als eerste single uit het album “Offering” werd gekozen voor de wat funky klinkende song “Hard Work” maar wij kozen voor twee andere tracks uit deze plaat om u op de bijgaande video’s ter beluistering aan te bieden. Eerst hoort u een akoestisch gebrachte live-versie van het zachtjes rockende nummer “Full In The Now”, gevolgd door een audiovideo van de song “Nights Are Long”, een folky ballad waarmee deze plaat knap opent.

De inspiratie voor enkele liedjes op “Offering” werd gevonden in de al veel te lang durende lockdownperiode omwille van de coronapandemie, een periode die door Aaron Cabbage wordt omschreven als het ‘nieuwe normaal’ dat we allemaal zullen moeten leren accepteren. De tweede song op deze plaat heeft “Surge and The Swell” als titel, vernoemd naar de groepsnaam die deze muzikant voor zijn project heeft geselecteerd. We waren ook meteen onder de indruk van het nummer “Gravity Boots” en ook liedjes als “Mistakes”, de ballad “Closing Doors”, het uptempo gebrachte “Relate” en de intimistische akoestische slotsong “One Long Conversation” mogen hier in de volgende weken zeker nog een paar keer door de speakers van de stereo weerklinken.

(valsam)