RONNI LE TEKRØ – BIGFOOT TV

Artiest info
Website
facebook
Label: TBC Records

De 58-jarige Noorse muzikant Ronni Le Tekrø (zijn echte naam is Rolf Ågrim Tekrø) is bij de ‘die hard’-liefhebbers van hardrockgroepen misschien wel bekend als gitarist bij de heavy metal-formatie ‘TNT’ die in 1982 in Trondheim werd opgericht en waarmee in totaal 14 studioalbums, 3 EP’s en 4 live albums werden uitgebracht. Hij werd in 1963 geboren in Oslo en leefde op een paar jaartjes in Trondheim na al gedurende zijn hele leven in het amper 7.000 inwoners tellende Noorse stadje Raufoss.

Een rustige woonomgeving verzoenen met loeiharde heavy metal- en en hardrock-muziek vormde voor Ronni Le Tekrø nooit echt een probleem. Zijn technisch vrij unieke manier van gitaarspelen maakte van hem een opvallende figuur in het ‘noise’-milieu en het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij vroeg of laat eens met een volledig soloalbum op de proppen zou gaan komen.

Dat is nu het geval met zijn plaat “Bigfoot TV” die zes jaar na vorig solowerk komt en een album dat hij vorig jaar in zijn eigen ‘Studio Studio Nyhagen’ in de bossen van Toten, Noorwegen heeft opgenomen. Hij deed dit samen met zijn vaste bandleden gitarist Jon Johannessen, bassist Ove Husemoen, keyboardsspeler Markus O. Klyve en drummer Henrik Fossum, aangevuld met backing vocalist Leif Knashaug.

Op drie van de negen tracks op deze plaat bemerken we ook een bijdrage van enkele gastmuzikanten. Zo doet Rodmar Johansen de lead vocals op het nummer “Not Today” en speelt Bjørn Kristiansen een virtuoze gitaarsolo bij de track “New Day In The Morning”. Tim Scott McConnell zorgt daarnaast voor extra backing vocals bij het nummer “Life On Long Island” dat u op de tweede lyrics video bij deze recensie kunt beluisteren. De eerste audiovideo is van het nummer “Moving Like A Cat”.

Alle tracks op deze plaat werden door Ronni Le Tekrø ofwel alleen ofwel in samenwerking met andere bandleden geschreven. Zijn gitaarhelden zijn o.a. Brian Robertson, de voormalige gitarist bij ‘Thin Lizzy’ en ‘Motörhead’, Brian May van ‘Queen’, Jimmy Page van ‘Led Zeppelin’,Ted Nugent en Jimi Hendrix die voor Ronni Le Tekrø als voorbeeld hebben gediend om als rockgitarist zijn eigen zogeheten ‘Machine Gun Style’ te ontwikkelen. Zijn gehanteerde gitaren zijn meestal populaire exemplaren van het merk ‘ESP’ (Holocaster), ‘Fender’ (Stratocaster) en ‘Epiphone’ (1959). Ondanks het hardere muziekgenre dat hij speelt ligt er toch telkens een specifieke riff of melodie aan de basis van de nummers op “Bigfoot TV” zoals we o.a. kunnen horen in de tracks “Demons”, “A Handful Of Time”, “New Day In The Morning”, “Not Today” en de sympfonische albumafsluiter “Eyes Of The Woods”. De fans van het hardrock-gitaargeweld zullen hun gading dus wel vinden in deze plaat.

(valsam)