WILSON BANJO CO. – SIX DEGREES OF SEPARATION

Artiest info
Website
facebook
Label: Pinecastle Records

‘Wilson Banjo Co.’ is het muzikale project waarmee de uit Upstate New York afkomstige banjospeler Steve Wilson zich wil profileren in de wereld van folk- en bluegrass-muziek. Banjo spelen is niet zo gemakkelijk en hij heeft dan ook vele jaren in Nashville, Tennessee besteed aan het zich bekwamen in de kunst van het vakkundig betokkelen van dit speciale instrument dat in de bluegrass-sound vaak centraal staat. Recent verhuisde Steve Wilson met zijn echtgenote Melanie terug naar het diepe zuiden van Amerika waar ze zich allicht permanent gingen settelen in South Carolina.

Daar ontstond ook het idee om eens een eigen album met banjomuziek op te nemen en dat leidde uiteindelijk tot de cd “Spirits In The Hills” die in 2017 op de markt kwam. Nu brengt hij een tweede album uit met “Six Degrees Of Separation”, zijn gedroomde project waarvoor hij enkele gevestigde waarden als banjospelers zoals Dale Perry, Gena Britt en Tony Wray in de opnamestudio wist te halen om deze plaat samen met hem op te nemen. Sarah Logan speelt viool en zingt de lead vocals bij zeven songs, Richard Bennett speelt op gitaar en Glen Crain op basgitaar. Verder waren er bij de songs ook nog gastbijdragen als vocalisten van Shawn Lane, Clay Hess, Severin Theinert en Colton Rudd.

Folk, country en bluegrass zijn de geselecteerde muziekgenres waarop de twaalf tracks op “Six Degrees Of Separation” worden gepresenteerd. De banjo’s waarop wordt gespeeld zijn zelf gemaakt door Steve Wilson voor ‘Wilson Custom Banjos’ en de hier bespeelde instrumenten kregen de namen ‘The Warrior’ en ‘The Guardian’. Het zijn meestal opgewekte nummers zoals “Midnight On The Highway”, “The Ambassador”, “Just A Few More Miles” en “Autumn Leaves”. Daarnaast horen we ballads in folksong “Colors Of My Life” (zie 2e video) en in de eerste single “Wrong Turn That Lead Me To You”, naast het countryduet “Old Fashioned Ways” en bluegrass-nummer “She Is A Gambler” (zie 1e video).

Het enige geheel instrumentale stukje banjomuziek op deze plaat is de mooie track “Issaqueena”. Naast zijn solowerk is banjospeler Steve Wilson ook actief als sessiemuzikant bij plaatopnamen van andere artiesten en hij speelt bovendien ook full-time in de begeleidingsgroep van bluegrass-zangeres Dale Ann Bradley en bij de bluegrassformatie ‘Deeper Shade Of Blue’ uit Monroe, North Carolina.

(valsam)