ROB VAN BAVEL - TIME FOR BALLADS The Maene Sessions

Artiest info
Website
facebook - bandcamp
 

Pianist Rob van Bavel is een liefhebber van ballads, niet alleen om naar te luisteren maar ook om te spelen. Eind 2020 was het moment daar om een droom te verwezenlijken, het maken van een album met ballads, vanwege de pandemie was daarvoor genoeg tijd. Hij informeerde bij de mensen uit zijn sociale netwerk wat hun favoriete ballads waren en uit die enorme lijst maakte hij een selectie. De volgende stap was het opzetten van een crowdfunding campagne (voordekunst) om het een en ander financieel mogelijk te maken, Rob was erg blij met de vele bijdragen waaronder het Prins Bernard Cultuur Fonds. Op 30 juli werden de eerste 12 ballads solo opgenomen in het MCO in Hilversum, hij nam contact op met twee van zijn favoriete muzikanten bassist Frans van der Geest en drummer Marcel Seriese en gelukkig waren ze enthousiast over het project, er werden 10 nummers opgenomen, ook in de MCO studio die uit zullen komen samen met de solo opnamen in 2022.

In oktober 2020 deed Rob een concert voor “Jazz in Oudorp” met het kwintet van drummer John Engels in een prachtige kleine kerk genaamd “De Terp”. Hij had de eer en het plezier om de eerste Nederlandse jazzpianist te zijn die avond om op te treden op de verbazingwekkende Chris Maene Straight Strung Concert Grand (voor meer informatie zie www.chrismaene.com). De combinatie van dit prachtige instrument met de akoestiek van de kerk zullen altijd in zijn gedachten blijven… als hij ooit een ballad cd zou maken, moest het met dat instrument zijn en in die kerk. En dat is gelukt met de hulp van Alexander Stegeman van Jazz in Oudorp, op 10 oktober werden er 11 nummers opgenomen en ’s avonds was er een concert met publiek dat ook werd opgenomen. Deze cd is het resultaat en dat mag er wezen !

Op het album zijn 7 composities te horen van Rob van Bavel, allemaal opgedragen aan vrienden en bekenden en daarnaast een aantal klassiekers. Het album gaat van start met het wonderschone “Ballad for René” gewijd aan René van Beek, een gevoelvol en sfeerrijk nummer waarin onmiddellijk het sfeerrijke en klankrijke pianospel van Rob duidelijk voor het voetlicht treedt, een waar genoegen om naar te luisteren, zeker in deze duistere tijden. De onvergetelijke klassieker “In a sentimental mood” van Duke Ellington zit iedereen in het geheugen gegrift, niet alleen door de onvergetelijke opnamen van Duke, maar zeker in Nederland door de uitzendingen van Simon Carmiggelt die in zijn uitzendingen van zijn ”Kronkels” op de televisie altijd gebruik maakte van dit nummer van Duke. Bijzonder is ook de combinatie van “Search for Peace” van McCoyTyner en “Peace” van Horace Silver die Rob hier uiterst inventief aan elkaar heeft gekoppeld, waarbij het qua muziek alleszins in complete souplesse verloopt. “Bob’s Piano Bar” opgedragen aan Bob Wijnen is een heerlijk bluesy nummer waarbij ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat Rob hier geluisterd heeft naar Ray Bryant met name in zijn versie van After Hours, niet zozeer het thema maar de feeling, overigens in mijn oren alleen maar een pre, het is een van mijn alltime favorieten.

“Elegie” van Sergei Rachmaninoff behoort tot een van diens meest relaxte nummers, een meesterwerk vertolkt door menig klassiek pianist, Rob’s versie onderscheidt zich door de meer jazzy interpretatie. “I guess I’ll hang my tears out to dry” is een jazz standard uit 1944 van Jule Styne (muziek) en Sammy Kahn (tekst). Rob speelt hier een uitgewogen en cleane versie zonder sentimentele kantjes die al gauw op de loer liggen bij dit soort nummers. Rob draagt het nummer op aan Ronald en Marijke, “Ballad for Danny” is opgedragen aan Danny van Kessel, een leuke compositie is ook “De Tor Ahead” opgedragen aan Jazzclub De Tor, een leuke melodie, fraaie bassolo, kortom heerlijke jazz. En dat geldt voor de hele cd. Afgesloten wordt er met twee live opnamen, het bekende “The Shadow of your smile” van Johnny Mandel “Body and Soul” van Johnny Green, een van de hoekstenen van de jazz, allebei nummers die nooit zullen vervelen en die morele steun bieden in deze duistere tijden.

Jan van Leersum.