PETER PROTSCHKA QUINTET - HEARTS AND MINDS

Artiest info
Website
 
Label : Double Moon Rec.
Distr. : New Arts Int.

Peter Proschka (Keulen, 1977) is jazztrompettist/componist in de noem het maar postbopstijl, maar ook actief als klassiek solist, hier is hij te horen als jazzmuzikant. Hij begon met deze groep als een Europees jazz quartet met een beroemde tenorsaxofonist uit de V.S. voor diverse optredens en dat mondde uit in een al negenjarige vruchtbare samenwerking als een stel vrienden die ieder jaar optreden en “on the road“ zijn. Ze delen hun muzikale smaak, hun diepe gesprekken en een gemeenschappelijk gevoel voor humor als ze op tournee zijn. ”Het is de eerste band in mijn muzikale carrière als leider die ik zo lang bij elkaar kon houden, dat maakte mogelijk dat ik originele muziek kon schrijven met de speciale sound van deze band in het gehoor, als ik de nummers terug hoor, beluister ik een groep die vele uren samen speelde en met elkaar omging en een warm en persoonlijk geluid ontwikkelde met het spelen van originele muziek. Ik hoop dat ik deze groep nog kan voortzetten gedurende de volgende 9 jaar” , aldus Peter in de hoestekst.

De muzikanten op dit album zijn behalve Peter Protschka op trompet en flugelhorn, Martin Sasse op piano, Martin Gjakonovski op contrabas, Tobias Backhaus op drums en de Amerikaanse tenorsaxofonist Rick Margitza. Hij schreef 4 nummers voor dit album en Peter de andere 4, geen standards, allemaal eigen composities waarvan sommigen klinken als ware het klassiekers vanwege de intrinsieke kwaliteit. Het album begint met het nummer “August in Paris” van Margitza, een fraaie compositie waarin het genieten is van het doorleefde spel van Rick en Peter, ook in “Mina” geschreven door Peter worden de sterren van de hemel gespeeld.

Op een stuwend ritme van piano, bas en drums wordt een fraai muzikaal tapijt uitgerold door Rick en Peter ditmaal op de flugelhorn. Het is uitermate plezierige muziek die dit uiterst goed op elkaar ingespeelde quintet hier ten gehore brengt, over het algemeen medium tempo nummers met als uitzondering het swingende “St. Sonny” waarin pianist Martin Sasse excelleert en de ritmetandem een super strak tempo aanhoudt, van dit soort jazz krijg ik nooit genoeg! Margitza en Sasse kende ik al van andere projecten, maar Peter, Tobias en die andere Martin waren een onbeschreven blad en ik ben blij dat daarin nu verandering is gekomen.

Jan van Leersum.