WILLY DEVILLE & THE MINK DEVILLE BAND – VENUS OF THE DOCKS (Live In Berlin 2008)

Artiest info
Website
Label: MIG Music

 

“I know that I'll sell much more records when I'm dead.
It isn't very pleasant, but I have to get used to this idea.”
(Willy DeVille)

Wij rekenen onszelf heel graag bij de grootste en trouwste fans van de Amerikaanse singer-songwriter en entertainer Willy DeVille. Deze in 1950 als William Paul Borsey Jr. in Stamford, Connecticut geboren rasartiest groeide uit tot een waar fenomeen in de blues-, soul- en Americana-wereld, eerst van 1974 tot 1986 als frontman van zijn band ‘Mink DeVille’ en daarna als soloartiest. Het interview dat ik van hem mocht afnemen op 19 februari 2008 toen hij diezelfde avond optrad in Hasselt blijft voor altijd als legendarisch (en ook hilarisch) in mijn geheugen geprent. Want amper anderhalf jaar na die ontmoeting is Willy DeVille op 6 augustus 2009 - drie weken voor zijn 59e verjaardag - in New York City gestorven aan de gevolgen van Hepatitis C en pancreaskanker.

Hij heeft tijdens zijn indrukwekkende carrière samengewerkt met grote namen uit de wereld van de traditionele Amerikaanse muziekstijlen zoals Jack Nitszche, Doc Pomus, Dr. John en Allen Toussaint, maar ook zijn muzikale samenwerking met zangeres Brenda Lee en ‘Dire Straits’-frontman Mark Knopfler mogen niet onvermeld blijven. Hij begon als drugsverslaafde punkrocker op te treden in de legendarische New Yorkse muziekclub ‘CBGB’s’ waar o.a. ook ‘The Ramones’, ‘The Police’, ‘Blondie’ en ‘Talking Heads’ hun eerste stappen in de muziekwereld hebben gezet. Hits als “Spanish Stroll” en “Demasiado Corazon” kent iedereen die begaan is met de betere muziek en zijn albums “Coup De Grâce” uit 1981, “Where Angels Fear To Tread” uit 1983 en “Crow Jane Alley” uit 2004 zijn verplichte kost voor iedere platencollectie.

Aangezien Willy DeVille toch alweer bijna dertien jaar geleden is overleden komt een release van een nieuwe plaat van hem toch als een niet meer verwachte verrassing. Dat gebeurt nu echter toch dankzij het Duitse platenlabel ‘MIG Records’ dat gespecialiseerd is in het uitbrengen van legendarische live concerten uit het verleden. De cd “Venus Of The Docks” van ‘Willy DeVille & The Mink DeVille Band’ is de registratie door Radio Bremen van zijn live-optreden op ‘Pier 2’ in Bremen dat plaatsvond op 27 februari 2008, dus acht dagen na ons interview met hem in Hasselt.

Tijdens die show bracht hij dan ook een gelijkaardige setlist als die van in het ‘Cultuurcentrum Hasselt’ met als meest bekende songs “Spanish Stroll”, “Let It Be Me” en “Heart and Soul” die we hier graag alle drie op video willen meegeven. Maar ook “Chieva”, “Heartbreak Hotel”, “Italian Shoes”, “Hey! Joe” en “Cadillac Walk” stonden in Berlijn op het aangeboden liedjesmenu. Deze muzikale legende veroverde de wereld met zijn liedjes en zijn optredens vanuit New York City en zijn latere woonplaats in ‘The French Quarter’ in New Orleans, amper twee straten verwijderd van de wereldberoemde ‘Bourbon Street’ waar elke avond de beste bluesmuziek in elk etablissement in deze straat te horen is.

(valsam)