CHARCOALCITY – ANTIBIONICS

Artiest info
Website
facebook - spotify
Deeze Records / Cricket Hill Music

 

“De uitgestelde release van Charcoalcity’s tweede studio album…”

De Belgische industrial rock/metal band Charcoalcity (CCC) was bij de start in 2012 een all-in one man project van zanger/multi-instrumentalist Peter De Zutter. Twee jaren later was Charcoalcity een rock trio uit het Gentse (Eeklo) met naast voorman en creatief brein De Zutter aka Deezee, bassist Timo De Vreese aka “T-Mo” en drummer Anthony Hooft aka “N-Thony”. Ondertussen vervoegde een extra gitarist de band. De rock muziek die ze maken noemden ze zelf Industrial New Wave Metal en hun debuutalbum heette ‘Greyscale’ (2016).

Eerder, eind 2014, werd als teaser de video “Leave” op Youtube gepost. Het antiterroristische en Atheïstische gegeven in de clip -over extreme terroristen die hun leven geven voor hun goden- zorgde voor enige commotie op het net, dit gezien de post verscheen toevallig één week voor de terreuraanslagen op Charlie Hebdo in Parijs… De clip bezorgde hun bijna een platencontract bij het Belgische Mausoleum Record label dat, volgens Billboard, één van de meest vooraanstaande hardrock-labels is, dat door het plotse overlijden van eigenaar Alfie Falckenbach (1950-2016), niet door ging. Een motorongeval van Peter in 2015 vertraagde alles nog eens extra. In 2016 deed de band enkele geslaagde try-out concerten en namen ze ‘Greyscale’ (een album met twaalf originele Deezee nummers) in eigen beheer op.

‘Antibionics’ (2022) is de titel van de opvolger. Het album was al klaar in 2020, maar Corona vertraagde de release behoorlijk. Hoewel het album niet op cd of vinyl wordt verkocht, heeft Charcoalcity wel een limited edition-promo. Wie een shirt van de band koopt, ontvangt een gratis fysieke promo-disc.

Met nu ook gitarist Dirk De Kesel (Stereoseat, Mindtrip) in de gelederen, trok CCC naar de studio om er elf nummers op te nemen. “Antibionics”, de titelsong is hier de stevige en melodieuze opener, waarin Deezee door zijn zang de aandacht sterk naar zich trekt. In “Black Rain” valt naast het strak opgelegde ritme, T-Mo’s baslijn op en in de finale, na het cynisch lachje, de woorden: “It’s all a lie!”. “Blood and Water”, dat in de vakpers eerdere vergelijkingen met The Sisters of Mercy opnieuw oproept, klinkt zoals  “Mechanical Spine”, waarin N-Thony vocaal knap zijn frontman backt, door het intermezzo en de gebruikte samples, utopisch. Op “New Spieces” houdt het viertal de druk hoog, “Not Afraid” klinkt door het synthesizerspel en refrein luchtig en op “Postmortal Sex” wordt je door de zware gitaarriffs en N-Thony’s krachtige slagen wakker geschut en Deezee’s woorden die de aandacht vragen: “I need postmortal sex tonight, to kill the silence, to heal the pain…”. Ook de niet metal fans zullen verschieten als ze de meer dan 40 jaar oude hit van de Belgische dancegroep rond Jo Bogaert en Patrick De Meyer (die de synthesizerloop maakte), Technotronic in een pittige industrial versie van “Pump Up the Jam”, dat op dit nieuwe album terug te vinden is als “Pump Up the Jam Booty Pit”. “The End of Time” spreekt, door de klassieke elementen die zijn toegevoegd, breed aan en de afsluiter, “Virus” lijkt door de titel, bedreigend en heel actueel.

“Door het verbreden van zijn sound op ‘Antibionics’ levert Charcoalcity een geslaagd, veelzijdig en aantrekkelijk industrial rock album af…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

Album tracklist: 01. Antibionics – 02. Black Rain – 03. Blood and Water – 04. Fear – 05. Mechanical Spine – 06. New Spieces – 07. Not Afraid – 08. Postmortal Sex – 09. Pump Up the Jam Booty Pit – 10. The End of Time – 11. Virus | Music/Lyrics by: Deeze aka Peter De Zutter, w/ or as [noted: 09] | Produced by: Deezee | Album credits: Peter De Zutter: vocs, guitar / Timo De Vreese: bass, bvs / Anthony Hooft: drums, bvs & Dirk De Kesel: guitar

Discography CHARCOALCITY: Antibionics* [2022] | Pump Up the Jam Booty Pit* (single) [2021] | Mechanical Spine* (single) [2020] | Black Rain* (single) [2019] | Greyscale [2016] |