THE STEEL WHEELS – EVERYONE A SONG VOL. ONE & VOL. TWO

Artiest info
Website
facebook
Label: Big Ring Records

 

Veel muzikanten hebben van de veel te lange afzonderingsperiode tijdens de lockdowns omwille van Covid-19 gebruik gemaakt om hun creativiteit te ontwikkelen en de daarbij geschreven liedjes op te nemen en op plaat uit te brengen. De Americana- en folkrockformatie ‘The Steel Wheels’ uit de Blue Ridge Mountains van Virginia deden het zelfs nog beter want ze brachten tijdens de coronacrisis op 1 november 2020 en net één jaartje later op 1 november 2021 twee platen uit met elk negen nummers. Het zijn de twee opvolgers van hun vorige studioalbum “Over The Trees” uit de zomer van 2019.

De sinds 2005 actieve groep ‘The Steel Wheels’ heeft met deze twee albums “Everyone A Song Vol. One & Vol. Two” al twaalf platen en enkele live-albums in hun officiële discografie zitten. De vijf bandleden zijn zanger-gitarist, banjospeler en voornaamste songschrijver Trent Andrew Wagler, zanger-gitarist en mandolinespeler Jay Lapp, violist Eric Brubaker, bassist Brian Dickel en drummer, percussionist en keyboardsspeler Kevin Garcia. Al de songs voor deze twee cd’s werden allemaal afzonderlijk opgenomen in de woningen van de vijf bandleden en de verschillende bijdragen werden daarna in elkaar gemixt door Kevin Garcia in zijn ‘West Crown Sound’-studio in Brooklyn, New York.

Het concept ‘Distance Together’ achter het songschrijven van deze liedjes lag in het gegeven dat het de bedoeling was om elk nummer een persoonlijke touch te geven voor een specifieke luisteraar of persoon zodat ze hun eigen wereld in het liedje zouden herkennen. Hun fans mochten zelf zo’n gepersonaliseerd liedje aanvragen en Trent Wagler schreef dat dan speciaal voor de persoon aan wie de fan het als een muzikale groet bedoelde nummer wilde opdragen. Op de hoes van “Everyone A Song Vol. One” staat de naam van die persoon dan ook onder de titel van de negen songs vermeld.

We horen in de nummers heel wat invloeden uit de Appalachian rootsmuziek en ook bluegrass-kenmerken duiken op in enkele tracks op “Everyone A Song Vol. One” zoals in “The Healer”, “The Man Who Holds Up The World” en “Lucy” waarin de banjo en de mandoline voor de dominerende klanken in deze liedjes zorgen. Andere nummers uit deze eerste plaat van eind 2020 die ons wel konden bekoren zijn het op een reggae-achtige deuntje gebrachte “Don’t Want To Come Back Down” en de mooie ballads “Florida Girl (Work For It)”, “Genevieve” en “Family Is Power”.

Voor de twee video’s bij dit unieke muzikale verhaal over deze albums van ‘The Steel Wheels’ selecteerden we echter twee songs uit “Everyone A Song Vol. Two” van 2021 met de banjoliedjes “Where I’m From” en “Time Is All I Need”. Ook op deze plaat brengt de band gepersonaliseerde liedjes die door hun fans werden ingeleid met hun verhaal over het hoe en waarom ze graag een song wilden krijgen als eerbetoon aan een specifieke persoon: een geliefde, een familielid of iemand die gestorven is en die daarmee verdriet heeft nagelaten bij de aanvrager van het lied.

Ook uit “Vol. Two” hebben we een paar nummers geselecteerd die ons bij de beluistering van meetafaan hebben kunnen bekoren: “Memories In Mind”, “Adventures Of Grace And Henry”, “Lifeline”, “Where Our Future Begins” en het door vioolklanken emotioneel ingekleurde slotnummer “Lullaby” willen we in de volgende weken toch zeker nog een paar keer terughoren. En als ze het zouden willen doen, dan mogen ‘The Steel Wheels’ ook eens een liedje componeren en zingen over en voor

(valsam)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding: THE STEEL WHEELS
VOL 1 OF VOL2
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.