LYNNE ARRIALE TRIO - THE LIGHTS ARE ON

Artiest info
Website
 
Label : Challenge Rec.
Distr. : New Arts Distr
.

Lynne Arriale (Milwaukee, 1957), jazzpianist/componist/hoogleraar, is al 25 jaar actief op de internationale concertpodia, Jazz Police noemde haar “the poet laureate of her generation”. Ze maakte al 15 albums als leider en allemaal werden ze unaniem positief beoordeeld en kwamen geregeld voor in ”Best of” lijstjes. “The Lights are on” is haar zestiende album en het derde trio album met Jasper Somsen op contrabas en E. J. Strickland op drums. Beiden grootheden op hun instrument en als componist, de Nederlander Somsen werkte met sterren als Enrico Pieranunzi, Peter Erskine, Jean-Michel Pilc en vele anderen , hij is te horen op meer dan 40 albums en was co-producer van dit album. Drummer Enoch Jamal “E.J.” Strickland speelde op meer dan 60 albums en twee onder zijn eigen naam, hij werkte met muzikanten als Cassandra Wilson, Liz Wright, Wynton Marsalis e.v.a.

De muziek is geïnspireerd op en sterk geraakt door de tumultueuze gebeurtenissen van de laatste twee jaar. Lynne componeerde deze verzameling originele muziek uit eerbied voor hen die zichzelf onderscheidden als genezers, mantelzorgers, waarheidsvertellers en verdedigers van de democratie. Het album is opgedragen aan haar echtgenoot Don, die overleed in augustus 2021. Kortom, Lynne is wel een muzikant met een boodschap en politiek geëngageerd, maar belangrijker is dat ze een uitermate poëtische uitstraling heeft in haar klare pianospel. Ondanks haar niet geringe repertoire was haar naam noch muziek mij bekend en daar is nu gelukkig een eind aan gekomen, het aantal kwalitatief interessante en meningsvolle pianotrio’s is inmiddels schier onuitputtelijk en daarom is het des te opmerkzamer dat Lynne Arriale met haar trio toch weer heeft gezorgd voor een album dat zijn eigen geluid, sfeer en boodschap uitdraagt.

De titel van dit album verwijst naar Dr. Prakash Gada, een chirurg uit Tacoma, Washington en alle gezondheidswerkers die in de frontlinie stonden tijdens de pandemie. “Walk in my shoes” verwijst naar het Afro-Amerikaanse congreslid John Lewis die 45 keer werd gearresteerd, de eerste keer wegens het gebruiken van een “white’s only” toilet . “The Notorious RBG” is gewijd aan het ontembare lid van het Supreme Court Ruth Bader Ginsburg, pionier en verdediger van vrouwenrechten. Politiek geëngageerde composities dus, hetgeen de muziek van Lynne nog een extra dimensie meegeeft. Een geweldig album dat al diverse keren werd beluisterd.

Jan van Leersum.