SAN GABRIEL 7 - UNDER THE STARS

Artiest info
Website
facebook
Label : JRL-SGS Rec.

De San Gabriel 7 is een funky jazzband, opgericht in 2006 door trombonist Jim Lewis, dit is hun 11de album, gastsoliste is de befaamde Deense zangeres Sinne Eeg. De band bewandelt twee wegen, het eerste is het produceren van instrumentale albums met arrangementen van Dave Cushman en de andere weg is het maken van albums met vocalisten. Bijzonder is dat de band de muziek vertolkt die de zanger(es) kiest, zelf geschreven of onderdeel van hun repertoire. In het geval van “Under the stars” zijn alle composities geschreven door zangeres Sinne Eeg, door velen beschouwd als de beste Scandinavische jazzzangeres. “The Danish jazz singer, an established star in Europe, checks all the boxes : burnished tone, perfect intonation, swing, unerring taste, and an adventurous streak. She is a complete musician who, remarkably, also has a gift for interpreting lyrics in a natural, conversational way” aldus Downbeat Magazine in een 5 sterren review, wie ben ik om het daar niet mee eens te zijn. Behalve een briljante vocalist is zij tevens een sterke songwriter waarbij ze zich vooral laat leiden door de melodie in de muziek

Het album begint met “Rocket Blues” een vlotte compositie met woordloos gezang, vocalise, iets waar ik niet echt heel warm voor kan lopen behalve bij Ella Fitzgerald, maar Sinne kan het ook, het swingt als een tierelier. De band klinkt fantastisch en heeft ondanks de kleinere bezetting bijwijlen het geluid van een big band. Ik zal hier niet alle composities onder de loep nemen, de 10 nummers zijn stuk voor stuk ijzersterk en de San Gabriel 7, hier en daar aangevuld door gastmuzikanten verstaan hun werk uitstekend, een uiterst swingend en professioneel gezelschap dat een lust is voor het oor.
San Gabriel 7 bestaat uit : Kye Palmer op trompet en flugelhorn, Glen Berger op altsax, tenorsax, sopraansax, fluit, altfluit, hobo en Engelse hoorn, Jim Lewis op trombone, Alex Budman op altsax, tenorsax, baritonsax, fluit, klarinet en basklarinet, Dave Holben op tuba, Steve Gregory op gitaren, Chad Edwards op piano en Hammond B3, Chris Gordon op piano, Jonathan Pintoff op contrabas, Randy Drake op drums en Scott Breadman op percussie.

Jan van Leersum.