JAN OLSEN – SPIRIT CHANT

Artiest info
Website
facebook
Info: Hemifran

De Deense muzikant en singer-songwriter Jan Olsen laat zich kenmerken door een diep en wat hese stemgeluid. Op zijn platen brengt hij liedjes die door een uitgebreide reeks van muziekgenres werden beïnvloed. Dat is nu ook het geval bij de songs op zijn recente album “Spirit Chant” waarop hij negen eigen composities brengt die tot stand zijn gekomen na een intensieve samenwerking met co-componisten Peter Sund en Susanne Ove.

Deze plaat werd opgenomen in ‘The Farm Studio’ van Peter Sund die ook optrad als producer en als instrumentalist meespeelt op akoestische en elektrische gitaren, baritongitaar en mandoline. Verder werkten ook nog mee: Palle Hjorth op piano en synthesizer, Morten Jørgensen op basgitaar en Peter Dombernowsky op drums die samen met Peter Sund ‘The Bottletower Band’ vormen. Daarnaast zijn er ook bijdragen van Mads la Cour op trompet en bugel, Jørgen Dickmeiss op viool en altviool en Mathilde Helding op cello. De backing vocals bij deze nummers werden ingezongen door Trine Lunau Sund, de partner van Peter Sund.

De bezongen onderwerpen in de songs van Jan Olsen op “Spirit Chant” variëren van items die uit het dagelijkse nieuws werden opgepikt tot fictieve verhalen over passie, drama en liefde. De negen nummers op dit album zorgen voor een half uurtje luisterplezier dat wordt ingeleid door de albumtiteltrack die gevolgd wordt door de ballad “Here & Now Forever”. De derde song op de tracklist is het bluesy nummer “I’m A Volcano” dat u op de bijgaande audiovideo kan beluisteren.

De reeds in het begin van deze recensie aangegeven heesheid in de stem van Jan Olsen kunnen we het best horen in de ballad “Le Chat De La Rue Du Faubourg” die ondanks deze Franse titel toch helemaal in het Engels wordt gezongen. Het songtempo gaat daarna wat meer de hoogte in tijdens het nummer “Till Tomorrow’s Here” en naar het einde van de plaat toe ook nog eens in de songs “Mr. Lee Is Back In Town” en het op een monotoon ritme gebrachte a capella gezongen slotnummer “Last Train To Bantry”. Maar eerst krijgen we nog twee met hese stem gezongen ballads via de liedjes “Tonight We Are Heroes” en het door strijkers ingekleurde ”Irresistible Baby (Reign In My Heart)”.

(valsam)
“The husky voice of the Danish singer-songwriter Jan Olsen is his major trademark in the songs on his newest record ‘Spirit Chant’. He is varying sensitive ballads with soft rocking melodies on this 9 tracks containing album that was nicely produced by Peter Sund in his ‘The Farm Studio’ in Odense.“ – www.rootstime.be