JONATHAN FOSTER – LANTERN SHADE

Artiest info
Website
facebook
 

Dat wij hondstrouwe fans zijn van Americana-muziek zal intussen wel geweten zijn bij onze lezers van cd-recensies. Elke nieuwe cd in het folk- of countrygenre wordt daarom telkens weer met open armen door ons ontvangen want we weten dat er dan weer leuke evaluaties kunnen geschreven worden. Dat is nu ook weer het geval bij het beluisteren van de cd “Lantern Shade”, het vijfde volwaardige album van de Amerikaanse rootsmuzikant Jonathan Foster, geboren in Cranberry Lake, New York en sinds 2001 na zijn verhuis al meer dan 20 jaar opererend vanuit Redding, Northern Californië.

Zijn negen zelfgecomponeerde liedjes en zijn coverversie van de traditionele Appalachian folksong “Shady Grove” uit het begin van de 20e eeuw boeien ons van begin tot einde op dit nieuwe album van Jonathan Foster. Die gecoverde song werd populair in de versie van Doc Watson, maar het nummer werd later ook van een eigen versie voorzien door o.a. ‘The Kingston Trio’, Jerry Garcia (van ‘Grateful Dead’), bluegrasslegende Bill Monroe, ‘Crooked Still’, ‘The Chieftains’ en alt.rockformatie ‘Camper Van Beethoven’.

Naast zijn eigen akoestisch en elektrisch gitaarspel wordt de instrumentatie op dit album verzorgd door co-producer Bruce Turgon op basgitaar, 12-snarengitaar, orgel, piano en mandoline en door Joe Misztal op drums en percussie. Morgan Hannaford speelt op mandoline mee op het door hem samen met Jonathan Foster gecomponeerde nummer “Where We Belong” dat u op de tweede video in een live gespeelde versie kunt beluisteren. De eerste video laat u kennismaken met het nummer “Stardust Saltwater”, de mooie openingstrack van deze plaat die als eerste single werd uitgebracht.

Andere nummers op “Lantern Shade” die onze onvoorwaardelijke goedkeuring kunnen wegdragen zijn “May Our Paths Cross Again”, “The Ship”, “Where We Belong”, “The Beast”, het grappige “Ani Bird” en “When It Gets Dark”. De aandachtige luisteraar zal in deze nummers ook de artiesten herkennen die invloed hebben gehad op het werk van Jonathan Foster zoals John Prine, Bob Dylan, Townes Van Zandt, Warren Zevon, Tom Petty en/of Johnny Cash. Dat zijn allemaal namen van artiesten die mogen gezien en gehoord worden en die als uitstekende referenties mogen beschouwd worden voor deze singer-songwriter die met zijn voor rond gezellige kampvuren uitermate geschikte liedjes zelf als een mooie aanwinst en nieuwe vaste waarde voor het Americana-muziekgenre mag beschouwd worden.

(valsam)