JULIAN TAYLOR BAND – DESERT STAR

Artiest info
Website
facebook
Label: Aporia Records

Julian Taylor is een Canadese singer-songwriter die sinds 1996 in het begin van zijn muzikale carrière als leadzanger deel uitmaakte van de rockformatie ‘Staggered Crossing’ uit Toronto. Toen die groep er in 2007 mee ophield, ging hij resoluut voor een solocarrière als songschrijver en frontman van ‘The Julian Taylor Band’. Sinds zijn debuutplaat “Zero To Eleven” uit 2013 werden er nog vier andere albums uitgebracht en midden juli 2020 schreven wij hier een zeer lovende recensie over zijn laatst verschenen plaat “The Ridge”, de snelle opvolger van het pas in maart 2019 uitgebrachte vorige album “Avalanche”.

We waren dan nu ook een beetje in de war gebracht door de re-release van een plaat van de ‘Julian Taylor Band’ die onze redactie deze week heeft bereikt: “Desert Star” werd oorspronkelijk al in oktober 2016 gereleased, voorafgaand aan beide net vermelde platen maar het album werd midden vorig jaar als een dubbelalbum in Europa opnieuw op de markt gebracht door ‘Aporia Records’. Met niet minder dan 22 nummers op de tracklijst krijgen we in totaal 77 minuten zeer gevarieerde songs te horen van deze groep rond zanger en songschrijver Julian Taylor.

Er worden hip hop-liedjes gezongen maar ook nummers in de reggae-, funk-, soul-, blues-, pop- en rockstijl. Op de video’s bij dit verhaal hebben we drie songs uit het ruime aanbod van deze plaat geselecteerd met liedjes die hier allemaal live worden gebracht: de knappe albumopener “Just A Little Bit”, de funky soulrocker “Fever” en de door een vrolijke blazerssectie behoorlijk opwindend gemaakte rocksong “Set Me Free”.

De basisbezetting van de ‘Julian Taylor Band’ bestaat naast de frontman-componist zelf uit toetsenist David Engle, bassist Steve Pelletier en drummer Jeremy Elliott maar er zijn daarnaast ook nog een hele reeks instrumentale en vocale bijdragen van gastmuzikanten aan één of meerdere tracks. Het onuitputtelijke talent van Julian Taylor wordt op het album “Desert Star” meermaals geëtaleerd in enkele prachtsongs zoals o.a. de ballads “Say Goodnight”, “Take Me (Stay)”, het akoestische “Glass House” en “House Is A Garden”, naast de als een ervaren crooner gebrachte soulnummers “Desert Star (Who Could Ask For Anything More)” en “Coke Bottle Candy” of de catchy songs “Pick You Up”, “Hot Heels” en de ritmische reggaetrack ”The Belly Of The Underman”.

De beluistering van dit uitstekende dubbelalbum dat dus blijkbaar al dateert van 2016 verklaart het daarop volgende succes van de muzikale kameleon Julian Taylor dat gekenmerkt wordt door zijn twee laatst verschenen albums “Avalanche” van 2019 en “The Ridge” uit 2020. Het is voor ons dus duidelijk dat de tijd rijp is geworden om heel binnenkort met een volledig nieuwe plaat op de proppen te komen, maar in blijde verwachting daarvan kunnen we nog wel eventjes verder met dit album “Desert Plan”.

(valsam)