AVA EARL – THE ROSES

Artiest info
Website
facebook
Label: Nine Athens Music

Voor de opname in februari 2020 in ‘The Henhouse Studio’ in Nashville, Tennessee van de tien liedjes die ze voor haar vierde album “The Roses” had gecomponeerd deed de toen amper 18-jarige Amerikaanse singer-songwriter Ava Earl uit Girdwood nabij Anchorage, Alaska een beroep op producer JT Nero die samen met zijn echtgenote Allison Russell het folk- en Americana-duo ‘Birds Of Chicago’ vormt. ‘The Henhouse Studio’ is de beroemde studio van Steve Dawson, de Canadese singer-songwriter, gitarist, pedal steelgitaarspeler en multi-instrumentalist die ook roem vergaarde als producer van albums van o.a. Jim Byrnes, Kelly Joe Phelps, ‘Old Man Luedecke’ en ‘The Deep Dark Woods’.

Diezelfde Steve Dawson speelde ook mee op gitaar en pedal steel op het in juli 2021 in de USA uitgebrachte album “The Roses” met Joe Pisapia op gitaren, Chris Merrill op basgitaar, Kristin Weber op viool en Jamie Dick op drums en percussie. Ava Earl begeleide zichzelf tijdens de opname op haar akoestische gitaar bij het inzingen van de songs en de harmony vocals op de plaat werden verzorgd door Allison Russell, Awna Teixeira en Hadley Earl, Ava’s zus. Dit album wordt nu pas in Europa op de markt gebracht, mede door de positieve commentaren die Ava Earl ervoor in de Amerikaanse vakpers (terecht) heeft gekregen.

Met voornamelijk country- en folkliedjes op de tracklist brengt ze frisse poppy en melodieuze nummers die van een net voldoende instrumentale begeleiding werden voorzien. Dit kunt u zelf ook vaststellen door middel van de twee video’s die we hier hebben toegevoegd van de eerste en tweede song op het album: “Springtime” en “Mountain Song”. Het liefst schrijft Ava Earl liedjesteksten die eenvoudig zijn en over haar dagdagelijkse leven vertellen, over haar belevenissen van dezer dagen en die soms ook gebaseerd op haar herinneringen uit voorbije jaren.

Qua zang klinkt ze lieflijk, kwetsbaar en verleidelijk zonder haar stem ook maar één keer te verheffen. Zo wordt het beluisteren van deze songs een heel aangename belevenis, temeer omdat de liedjes stuk voor stuk ook nog eens kwalitatief heel hoogstaand zijn. Als u houdt van zangeressen zoals folklegende Joni Mitchell, zangeres-pianiste Fiona Apple, de Engelse folkartieste Laura Marling of de Zweedse Sophie Zelmani, dan zult u het werk van deze Ava Earl eveneens met veel plezier omarmen.

De door ons gedetecteerde hoogtepunten zijn songs als “New Light”, het door vioolklanken beheerste “On A Page” en “Do You Know Me By My Name?” waar pedal steel aan de sound van de viool wordt toegevoegd. Ava Earl zingt al deze liedjes met een kinderlijke fragiliteit en schijnbare schroom zoals ook in de twee albumafsluitende liedjes “Wintertime” en “Butterflies”. Voor het rustige genieten van muziek met je geliefde kunnen we dit album “The Roses” van Ava Earl dan ook warm aanbevelen.

(valsam)