JOE HAIDER SEXTET - MARIA MAGDALENA

Artiest info
Website
 
Label : Double Moon Rec.
Distr. : New Arts Int.

Allereerst de titel Maria Magdalena verwijst niet naar degene uit de bijbel maar naar de moeder van pianist/leider/componist Joe Haider (Darmstadt,1936). Vanaf 1956 werkte hij als pianist en leider van een trio in jazz club Domicile in München waar hij speelde met Europese en Amerikaanse jazz artiesten als Benny Bailey, Booker Ervin, Leo Wright, Philly Joe Jones e.v.a. Hij leidde het Radio Jazz Ensemble van de Bayerische Rundfunk, werkte met het kwartet “Four for Jazz”, vormde zijn eigen trio en een combo met Dusko Gojkovi en leidde een big band met Slide Hampton et. Van 1984 tot 1995 was hij directeur van de Swiss Jazz School in Bern.

Het Joe Haider Sextet bestaat uit Joe Haider op piano, Daniel Noesig op trompet en flugelhorn, Heinz von Hermann op tenorsax en fluit, Johanness Herrlich op trombone, Stefan “Pista” Bartus op contrabas en Dominic Egli op drums. Er staan 4 composities van Haider op deze cd, en van Herrlich en Von Hermann ieder een. Het album begint met “Lucky Thirds” een compositie van de Belgische jazztrompettist Bert Joris, een rustig muziekstuk waarin de uitgebalanceerde klankkleur van het sextet prima tot uiting komt. In “Waltz for ever” van Haider valt er te genieten van fraaie solo’s op fluit, flugelhorn en trombone.

“For Line” eveneens van Haider is een super romantisch nummer met fraai gearrangeerde blaaspartijen. Het tempo gaat omhoog in “Soulmates” van Herrlich, de titel verteld alles, hier horen we lekker in het oor liggende souljazz vol drive en swing. Het gevoelvolle titelnummer behoort zeker tot de hoogtepunten op dit album met glanzende solo’s op tenorsax, trompet en trombone en eindigend met een romantische solo van Haider op de toetsen. Het album wordt afgesloten met een heerlijke blues “Another Blues” waarin iedereen kan excelleren. Fijne muziek, geen modernistische uitstapjes, gewoon prima luistermuziek.

Jan van Leersum.