BREN HOLMES – EVERYTHING YOU nEVER WANTED

Artiest info
 
facebook
 

Misschien zegt de naam van de in Dublin geboren Bren Holmes u niet meteen zoveel, maar toch is deze muzikant al meer dan dertig jaar actief in de muziekwereld. Hij is drie decennialang bassist geweest bij de in 1988 opgerichte Iers-Amerikaanse rockgroep ‘The Young Dubliners’ uit Santa Monica, Californië waarin hij één van de origineel Ierse bandleden was. Zij brachten rocknummers met Ierse en Keltische invloeden die hun roots hadden in de traditionele folkmuziek en de groep werd in één adem vernoemd naast bands als ‘The Pogues’, ‘Thin Lizzy’, ‘U2’ en ‘The Waterboys’ die zij dan op hun beurt weer als hun voornaamste voorbeelden en invloeden vernoemden.

De sinds lange tijd in Californië wonende Bren Holmes verliet ‘The Young Dubliners’ in 2019 en besloot om te gaan werken aan een eerste soloalbum dat we hier nu voor een recensie onder de loep zullen nemen. Titel van het tien tracks tellende akoestische en live opgenomen werkje is “Everything You nEver Wanted” waarvoor Bren Holmes zelf tekende voor tekst en muziek bij negen nummers. De enige gecoverde song is een eigenzinnige versie van het nummer “SOS” uit het titelloze album uit 1975 van ‘ABBA’ wat toch wel als een verrassende keuze van deze rocker kan worden omschreven.

Op dit soloalbum gaat Bren Holmes toch eerder de folk- en poptoer op dan te opteren om bij de vertrouwde rockmuziek te zweren. Van drie van de tracks op “Everything You nEver Wanted” hebben we een video ter kennismaking aan deze recensie toegevoegd: het naar ‘The Pogues’ neigende “Ugly”, pianoballad “Love On Your Side (LC Blues)” en het mooie “Sweet Talking Angel” waarmee deze plaat opgewekt van start gaat. Zelf zegt hij dat de meeste liedjes op dit album oudere nummers zijn die hij vroeger al heeft gecomponeerd maar die om één of andere reden nooit op een plaat van ‘The Young Dubliners’ zijn terechtgekomen.

Dat die band daarbij toch een voor ons vrij onbegrijpelijke keuze heeft gemaakt en daardoor meerdere opportuniteiten aan hun neus liet voorbijgaan bewijst Bren Holmes hier naast de drie videotracks verder ook met liedjes als “You Say”, de ballad “Can’t Stop Thinkin’” en het gezellig meefluitbare drinkebroersliedje “Pieces”. Ook “Take It All Away” is een heerlijk nummer dat overloopt van traditionele Keltische folkinvloeden en in het afsluitende liedje “Somewhere” brengt hij een als eerbetoon bedoelde ode aan de nu 64-jarige ‘The Pogues’-frontman en punkidool Shane McGowan.

De muziek die we op deze plaat horen werd ingespeeld door albumproducer Bryan Dobbs die op elektrische gitaren, mandoline, dobro, lap steel en mandoline speelt en door Bren Holmes zelf die het akoestische gitaarwerk, basgitaar en ook mandoline voor zijn rekening heeft genomen. Beiden zingen ook enkele keren harmonieus samen wat bij ons herinneringen oproept aan de sound van een band als ‘The Proclaimers’ die u zeker nog wel kent van hun hit “I’m Gonna Be (500 Miles)” en hun plaat “Sunshine On Leith” uit 1988.

Andere muzikanten die een bijdrage aan de opname van “Everything You nEver Wanted” hebben afgeleverd zijn voormalig ‘The Young Dubliners’-collega Pat D’Arcy op uileann pipes, bodhran, mondharmonica en tin whistle, Tim Boland op piano en keyboards, Jayson Sites op basgitaar, Rachel Grace op viool en altviool, Ward Poulos op drums en Chris Tunney op tomdrums met bijkomende vocale ondersteuning door Brett Anderson (van ‘The Donnas’), Mary Morales en Cindy Wasserman. Dit is een heerlijk plaatje dat we u met veel plezier kunnen aanraden voor een gezellige muziekavond.

(valsam)