JULIAN SVEJGAARD - LYS I JORDENS SKYGGE

Artiest info
 
 
Label : Go Danish
Distr. : Xango
 

Dit is het debuut van de Deense pianist Svejgaard, het is een solo album waarin licht en schaduw de inspiratie vormen. De eerste opname “Nightshift” zag het licht als een improvisatie voor vrienden na een lange werkdag , hij kwam toen net terug uit Zweden en de Zweedse volksmuziek had indruk op hem gemaakt en dat is terug te horen in dit nummer met zijn nadruk op de eerste en derde maat, een kenmerk van de Zweedse “polska”. In mijn oren klinkt het als een heel open nummer waarin zowel volksmuziek (?) als jazz is te horen, het loopt naadloos over in het titelnummer “Stjerner I par” (Stars in Pairs), hierover is er een nogal zweverige uitleg in de cd tekst, maar ook hier is duidelijk te horen dat er sprake is van een melodie uit de volksmuziek.

Spannend wordt het met “Kornmod” (Silent Lightning) waarin Julian alle technische mogelijkheden gebruikt die de piano hem biedt, het woord kornmod is een oude Deense uitdrukking van het licht dat je ziet bij een onweer voor het geluid van de donderslag is te horen. In “Moderdrom” (Mother Dream) speelt Julian een liefdevolle herinnering aan zijn moeder, een indrukwekkend en gevoelvol nummer.

“Lampevals til min far” (Lamp waltz for my father) gaat over de ongemakkelijke gewoonte van Julian in zijn kinderjaren om in slaap te vallen vroeg in de avond als het nog licht was om wakker te worden vol energie als het nacht werd, hij lag dan uren wakker. Zijn vader probeerde hem te helpen door hem wakker te houden in de vroege avond zodat hij in slaap kon vallen als de nacht eindelijk daar was en dat lukte als hij mee naar buiten werd genomen en daar de buitenlichten een voor een telde.

Alle vrij duidelijke omschrijvingen van deze prachtige muziek die inderdaad valt in de categorie jazz maar die heel veel invloeden uit de volksmuziek in zich heeft en vooral heel sterk is in het uitstralen van gevoelens en sferen. Heel sterk maar ook een beetje afwijkend van de rest is “Laeg dig ned i lyset hos mig” oftewel Lie down in the light with me van Bonnie Prince Billy, een minpuntje op dit prachtige album, het riekt naar New Age. Julian heeft geen covers nodig, zijn eigen nummers zijn dusdanig sterk dat al het andere alleen maar afbreuk doet aan dit superbe album. Ik raad een ieder aan ga luisteren en laat je meeslepen met de betoverende klanken van Julian Svejgaard.

Jan van Leersum.