THE JIM SELF/ JOHN CHIODINI DUO - HANGIN‘OUT

Artiest info
JIM SELF
JOHN CHIODIN
Label : Basset Hound Records

Dit is een heel speciaal album vooral vanwege de aparte bezetting met tuba en gitaar, dat is de standaardbezetting op dit album met hier en daar een aanvulling van gasten op andere instrumenten. Volgens mij een vrij uniek concept, de tuba was natuurlijk wel een belangrijk ingrediënt in de New Orleans Jazz en later ook vaak gebruikt door een echte voorloper van de Roots muziek Taj Mahal in zijn bands met de tuba van Bob Stewart en vooral Howard Johnson. Maar hier krijgt het eigenzinnige instrument een eigen rol in de hedendaagse jazz. Jim Self (tuba) en gitarist John Chiodini maakten al twee eerdere duo albums Floating in Winter (2017) en The Light Fantastic (2020), maar op “Hangin’ Out” worden ze op diverse nummers begeleid door vier topmuzikanten, Scott Whitfield op trombone, David Angel op baritonsax, Tom Peterson op tenorsax en Ron Stout op trompet en flugelhorn. Jim Self heeft al meer dan 19 jazz en klassieke albums op zijn naam staan en hij is ook een productieve studio muzikant. Zijn geluid is te horen in meer dan 1500 films zoals in Close Encounters of the Third Kind en in honderden tv shows. Chiodini was een lid van het Boston Pops Orchestra en hij maakte opnamen met een lange lijst van topartiesten waaronder o.a.Tony Bennett, Celine Dion, Dr. John, Nina Simone en Paul McCartney.

Op “Hangin’Out” horen we jazz klassiekers, Latin muziek en funk en er is een compositie van elke soloist. Jon speelt op de F tuba en de CC tuba en op de fluba, een flugelhorn met de omvang van een tuba. Het openingsnummer “Hangin’Out” is geschreven door John speciaal voor de tuba van Jim, het is een echte Tour de Force op het moeilijke instrument, John begeleidt met smaakvol gitaarspel, heel fraai. “Spain” van Chick Corea is en van de meest iconische jazz samba’s, Corea werd hiervoor geïnspireerd door het fameuze Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo. De uitvoering van Jim en John staat als een huis met vloeiend spel van John op zijn klassieke gitaar. “Lydian Afternoon”is geschreven door Scott Whitfield, het samenspel van trombone en tuba zorgt voor een bijzonder geslaagde klankkleur. “Dindi” is een langzame bossa nova van Antonio Carlos Jobim, perfecte muziek voor de tuba. “Sir Duke” is natuurlijk Stevie Wonder’s eerbetoon aan Duke Ellington, wonder boven wonder blijft het fraaie nummer helemaal overeind in deze uitvoering van het duo. “Another Thing” is geschreven door Tom Peterson die soleert op tenorsax, hij baseerde het nummer op de standard All the things you are, een mooi nummer met een superieure solo van Tom.

“Everything happens to me” van Tom Adair werd voor het eerst opgenomen door Frank Sinatra met het orkest van Tommy Dorsey en later door o.a. Chet Baker, Bill Evans en Stan Getz. David Angel speelt een geweldige solo op zijn baritonsax helemaal in de West Coast jazz stijl, bijzonder. In “I walk a little faster”van Cy Coleman speelt Ron Stout de flugelhorn waarop Jim besloot om hier zijn fluba te gebruiken, het levert alweer een ander muzikaal landschap op, heel bijzonder, de twee instrumenten vullen elkaar bijzonder goed aan. Heel apart is ook de versie van “Just the way you are” van Billy Joel, Jim speelt hier op zijn Yamaha CC Symphony tuba “Monica” die ontzettend lage tonen voort brengt, maar in combinatie met het heldere gitaarspel van John werkt het wel degelijk. Een uiterst apart album met op het oog vreemde combinaties, maar het gaat hier om de oren en die genieten welzeker.

Jan van Leersum.