GARETH DUNLOP – ANIMAL

Artiest info
Website
facebook
Label: Zenith Café / Membran

We hebben de naam van Gareth Dunlop, de Noord-Ierse singer-songwriter, gitarist, producer en eigenaar van de ‘Sycamore Studios’ in Belfast nog maar net vernoemd als producer in de recensie van de cd “Gameblood” van Lee Rogers. Maar hij heeft onlangs met de cd “Animal” zelf ook een nieuwe plaat opgenomen die eind april 2022 op de markt is verschenen. Hij heeft in het verleden meerdere singles en EP’s uitgebracht naast één volwaardig debuutalbum “No. 79” dat in 2017 werd gereleased.

“Animal” is dus zijn tweede full-cd en herbergt tien eigen composities van Gareth Dunlop. Als multi-instrumentalist bespeelt hijzelf de meeste instrumenten in de begeleiding van de meeste van deze liedjes. Zo hanteert hij de gitaren, basgitaar, piano, keyboards en synthesizers en speelt hij ook op drums en percussie op enkele nummers. Voor een paar tracks deed hij wel een beroep op gastinstrumentalisten zoals drummer Matthew Weir, bassisten Adam Booth en Simon Francis, toetsenist Kevin Dailey en Pete Wallace op elektrische gitaar.

De albumtiteltrack “Animal” is ook het openingsnummer van deze cd en hoe die song klinkt kunt u beluisteren op de eerste video bij deze recensie. De kwetsbaarheid en emotionaliteit die Gareth Dunlop in zijn soulvolle zangwerk legt laten we daarna nog eens tot uiting komen in de tweede video waarin hij live de als eerste single uitgebrachte song “Look Back Smiling” brengt. Andere mooie liedjes op dit album zijn “Old Friends”, de uiterst fragiele nummers “Sorrow”, “Humans” en “Prisoner Of My Past”, “My Kind Of Paradise” en het soulvolle “Right About Ready” waarin we flarden van de sound van ‘Roxy Music’ en/of ‘Cock Robin’ menen terug te horen.

In het recente verleden werden meerdere songs van deze muzikant gebruikt voor de soundtrack van de televisieserie “Nashville” en voor andere TV-series, maar ook voor films en commercials. Hij trad in de voorbije jaren op in het voorprogramma van o.a. Van Morrison, Paul Carrack, Nancy Griffith, de Engelse singer-songwriter James Morrison en de alt.rockformatie ‘Snow Patrol’. De drie singer-songwriters Gareth Dunlop, Lee Rogers en Foy Vance gaan dit jaar in augustus samen op tournee doorheen Ierland en Engeland en hopelijk breiden ze die muzikale rondreis uit naar de rest van Europa want dat zou een uitstekende gelegenheid zijn voor liefhebbers van de betere muziek om wat nader kennis te maken met de mooie songs van deze Noord-Ierse artiesten.

(valsam)