JIM DAN DEE – REAL BLUES

Artiest info
Website
facebook - spotify
Info: Blind Raccoon

 

JI“Real Blues is een verhaal dat we allemaal meegemaakt hebben,
maar waarvan er maar één echt is…”

Een oud cliché dat vaak gebruikt wordt is dat alles, achteraf gezien en als het lukt, “simpel” is en niets voorstelt. De uitdrukking “Everything is just Jim Dandy” inspireerde ook James “Dan Dee” Stefanuk (JDD), toen hij op zoek was naar een naam voor een blues band, maar ook voor een personage, een figuur die de geest van de muziek moest belichamen. Frontman, zanger en gitarist Jim Dan Dee (JDD) is een Canadees uit Toronto en is samen met saxofonist Jason “Bobby” Sewerynek, bassist Dwayne “Gameshow” Lau en drummer Shawn “Stix” Royal, JDD.

Voor hun studio debuut moet je terug gaan naar 2015 en de opname van hun EP ‘Five Stiff Shots’. Er is nu een opvolger voor hun titelloos full length debuut album uit 2018. Het album werd opgenomen met de hulp van co-producer Ross Hayes Citrullo en met de hulp van de fans. Zij kozen uit 60 originele nummers hun favoriete songs.

“Real Blues heeft 11 verhalen, sommige hebben betrekking op deze virale gevangenis waarin we geleefd hebben en sommige zijn een mooie afleiding die verwijst naar betere tijden in het verleden en naar een toekomst die zich aan het openen is. Snel. Bedankt voor het luisteren. Bedankt voor het overleven. We hebben echt onze ziel in dit album gestopt. We hopen dat je het geweldig zult vinden…”

‘Real Blues’ is voor hen die vinden dat Jim Dan Dee geen “echte” blues man is, misschien een aparte cd. Het is een album met 10 originele en één Eddie “Guitar Slim” Jones’ cover, waarmee het album opent. “The Things that I Used to Do” is een blues standaard en was zes weken lang een nummer één hit, die “Guitar Slim” schreef en met Ray Charles als producer in 1953 opnam bij Speciality Records. Ray Charles' arrangement en pianobegeleiding van het origineel benadrukken de religieuze toon van intense maar filosofische spijt. De update van JDD klinkt niet anders. Op “Weep for Me” gaat het tempo fors omhoog en lijkt het, te horen aan Sewerynek’s sax, of de feestjes voor de “weird ones” in de nachtclubs bezig goed bezig zijn. De titelsong is een slow blues à la lettre, een diepe duik in het emotionele landschap van melancholie, verlies en wanhoop. Op “Two Timing Woman” lijk je doorheen New Orleans te dwalen, waarna Jim's verzengende leadgitaar fors door de slinkse blues “The Doctor” snijdt. “Two Shakes of a Lamb’s Tail” is een vrolijk, voor de radio’s geschikt rock nummer, op “Bleed Me Dry” gaat de gitaar met de sax in de clinch en het broeierige “Hang ‘Em High” lijkt op grungy jaren negentig rock die in Seattle hoog scoorde. “T For Troubled” zou een verloren spoor van de Electric Mud-sessies kunnen zijn en in het swingende “Lost in the Dark” gaan opnieuw gitaar en sax fel te keer. De swampy boogie “Money Don’t Work on the Devil”, met een naar ontmoetingen met duistere personages verwijzende verhaal, sluit het album af met een stijlvol hoogtepunt.

“Jim Dan Dee's 'Real Blues' is a tasty gumbo of blues and rock to enjoy on stiff days…” (ESC for Rootstime)

Eric Schuurmans

 

Album tracklist: 01. The Things that I Used to Do [Eddie “Guitar Slim” Jones] – 02. Weep for Me – 03. Real Blues – 04. Two Timing Woman – 05. The Doctor – 06. Two Shakes of a Lamb’s Tail – 07. Bleed Me Dry – 08. Hang ‘Em High – 09. T For Troubled – 10. Lost in the Dark – 11. Money Don’t Work on the Devil | Music/Lyrics by: Jim Dan Dee, or as [noted: 1] | Produced by: Jim Dan Dee | Album credits: James Jim “Dan Dee” Stefanuk: vocs, guitar / Dwayne “Gameshow” Lau: bass / Shawn “Stix” Royal: drums / Jason “Bobby” Sewerynek: sax

Discography JIM DAN DEE: Real Blues [2022] | Jim Dan Dee [2018] | Luck of the Draw (single) [2017] | The Silence (single) [2016] | Five Stiff Shots (EP) [2015] |