LUCA MANNUTZA - THE UNEVEN SHORTER

Artiest info
Website
facebook
Label : Birdbox Rec.
Distr. : Xango

De Italiaanse pianist/componist Luca Mannutza heeft het aangedurfd om een album te wijden aan het oeuvre van jazz grootheid Wayne Shorter. De muziek van Shorter heeft zich altijd ontwikkeld van zijn vroegste debuut als leider tot zijn samenwerking als muzikaal leider van de Jazz Messengers, tot zijn Blue Note albums uit de jaren ’60 als leider of als sideman en ook in zijn periode in Miles Davis second quintet, zijn muziek raakte nooit uitgekristalliseerd, hij bleef zoeken naar nieuwe “soundscapes”, aldus Matteo Sabattini in de hoestekst. Het kwartet dat hier is te horen bestaat uit Luca Mannutza op piano, Paolo Recchia op altsaxofoon, Daniele Sorrentino op contrabas en Lorenzo Tucci op drums.

De composities van Shorter worden hier natuurlijk niet klakkeloos nagespeeld, dat is zinloos, de muziek van Shorter wordt gebruikt als een soort kapstok waaraan Mannutza zijn interpretaties drapeert. Hij bemoeit zich vooral met het ritmische aspect van de muziek en laat de harmonie en de melodie van Shorter voor het grootste deel intact. Daardoor klinkt de muziek anders dan de originele versies. Zonder uitgebreid in te gaan op alle aanpassingen of modificaties die Mannutza en zijn kompanen hebben toegepast, een korte beschrijving van de nummers.

Het album opent met “Yes or No” van het album “JuJu”, het is natuurlijk verleidelijk om de versies te vergelijken met het origineel, maar ik heb dat bewust niet gedaan omdat het per slot van rekening gaat om de muziek van Mannutza en bovendien kost dat veel teveel tijd, zeker omdat veel van het oeuvre van Shorter in mijn kast bestaat uit lp’s. “Fall” en Nefertiti”komen natuurlijk van het album met dezelfde naam van Miles Davis, “Black Nile” stamt van het Blue Note album “Night Dreamer” etc. In totaal staan er 10 meesterwerkjes van Shorter op dit album, die eigenlijk niets aan hun kwaliteit hebben ingeboet en bovendien door de Luca Mannutza ”behandeling” een geheel eigen leven zijn gaan leiden. Magnifieke muziek die boeit van begin tot eind met superieur spel van de leden van het kwartet, in het bijzonder leider/pianist Luca Mannutza, voorwaar een ontdekking !

Jan van Leersum.