DON MICHAEL SAMPSON – THE FALL OF THE WESTERN SUN

Artiest info
Website
 
Americana / Classic Rock

Veertien jaar geleden in 2008 schreef ik voor ‘Rootstime’ een eerste recensie over de toen al elfde plaat “Off The Rails” van de sinds 1978 actieve Amerikaanse singer-songwriter Don Michael Sampson uit Taos in de staat New Mexico. Zijn liedjes in country-, blues- en folkstijl konden ons van meetafaan sterk bekoren en dat bleek nadien ook nog eens het geval voor de twee in 2010 volgende albums “Blue Motel” en “Buck Knife Tattoo” die op deze pagina’s ook op het geschal van de loftrompetten konden rekenen. Onze opmerking in die recensies dat deze artiest was als de wijn en dus alsmaar beter wordt met de jaren haalde de quotes-pagina op zijn persoonlijke website.

Waarom Don Michael Sampson daarna van onze radar is verdwenen blijft alsnog een raadsel maar het maakt ons niet minder blij om nu te vernemen dat hij opnieuw met een splinternieuwe plaat op de proppen is gekomen. “The Fall Of The Western Sun” is de titel van deze tien songs tellende plaat die werd opgenomen in de legendarische ‘Topanga Skyline Studio’ in Topanga, een klein dorpje in het westen van Los Angeles, Californië. In diezelfde studio werden in het verleden albums van o.a. Robert Plant, Bob Dylan, Sting en Neil Young ingeblikt en tot aan zijn plotse dood in 2012 was Johnny Perez, de drummer van ‘Sir Douglas Quintet’ er de eigenaar van.

Bij de opname van de songs voor “The Fall Of The Western Sun” kon Don Michael Sampson rekenen op de hulp van de beste instrumentalisten uit Los Angeles en omstreken met als bekendste namen o.a. drummers Chad Cromwell en Don Heffington, keyboardsspeler Jay Spell, bassist Michael Rhodes, rock- en bluesgitarist Warren Haynes (van ‘Gov’t Mule’ en ‘The Allman Brothers Band’), gitarist Frank Reckard (van de ‘Hot Band’-begeleidingsgroep van Emmylou Harris), pedal steelgitarist Ben Keith, de Braziliaanse percussionist Paulinho Da Costa en ‘Motown’-zangeres Joyce Wilson, Joyce Kidwell en Clydene Jackson als backing vocalisten.

Met zo’n groep topmuzikanten kan je je eigenlijk niet veroorloven om een mindere plaat af te leveren en dat doet Don Michael Sampson dan ook niet met “The Fall Of The Western Sun”. De tien songs op deze plaat werden door hem allemaal van tekst en muziek voorzien en dat leverde heel wat prachtsongs op zoals o.a. de twee liedjes die we op de bijgaande audiovideo’s laten horen: de dynamische openingstrack “Rolling Time Train” en de zachte countryballad “Wild Rose Of Florence”.

Maar daarmee hebben we zeker niet de enige mooie nummers uit deze plaat vernoemd want andere songs die ons eindeloos kunnen bekoren zijn country-tearjerker “Everybody’s Leaving This Old Town”, het van prachtige percussie en akoestisch gitaarwerk voorziene liedje “Wedding Song” en het boeiende verhaal dat verteld wordt in de songs “Crimson Sparkle Of High Wind Wheels” en “Sweet Tennessee Nights”. En dan moeten we ook nog het emotioneel gebrachte countrynummer “Stop Those Tears” en de alweer op de diepste gevoelens spelende ballad “Cast Off The Lines” vermelden. Wat een artiest, wat een mooie plaat en vooral wat een ‘must have’-album voor iedere rechtgeaarde fan van steengoede country- en Americana-muziek. De met de jaren steeds beter wordende wijn Don Michael Sampson is hiermee definitief omgezet in bruisende en sprankelende champagne.

(valsam)