JOHN McDONOUGH – WE’LL ANSWER THE CALL (EP)

Artiest info
Website
facebook
Label: McDonough Records

De roots van de Amerikaanse singer-songwriter John McDonough liggen in de omgeving van Austin, Texas waar hij bijna drie decennia heeft opgetreden in allerlei clubs en pubs. Maar in 2020 verhuisde hij naar Chicago, Illinois waar hij al snel opnieuw de podia opzocht om er onder begeleiding van zijn akoestische gitaar liedjes live voor het lokale publiek te komen zingen. Die songs zijn meestal zelfgeschreven composities waarin hij probeert om verhalen te vertellen met een vaak persoonlijke tekst.

Tot voor tien jaar was hij professioneel actief als psychotherapeut waarin hij nadien dikwijls een goede inspiratiebron voor zijn songs heeft gevonden. Die nummers kwamen terecht op een vijftal albums die hij sindsdien heeft uitgebracht waaronder de cd’s “Dreams and Imagination”, “Surrounding Colors” en “Can You See Me Now” die tussen 2014 en 2019 op de markt kwamen. Vorig jaar bracht hij ook de akoestische cd “Second Chances” uit met akoestische arrangementen van zijn favoriete nummers uit zijn vorige platen. Onze recensies van deze vier albums kunt u allemaal terugvinden in het archief van deze rubriek.

Daar komt nu een vijf liedjes tellende nieuwe EP bij die “We’ll Answer The Call” werd genoemd naar één van de songs op het minialbum. Verspreid over de vijf liedjes “Shooting Star”, “Love You Just For You”, “Among The Stars”, “We’ll Answer The Call” en “Point Me East” vertelt John McDonough het waargebeurde verhaal van Joe Rantz. Dat is de in 2007 op 93-jarige leeftijd overleden Amerikaanse roeier die op de Olympische Spelen van 1936 met zijn universiteitsteam ‘The Washington Husky’ de gouden medaille heeft veroverd in de discipline ‘roeien met acht’ in hun boot ‘The Husky Clipper’.

Joe’s moeder stierf aan keelkanker toen hij amper vier jaar oud was en hij leidde een zwaar leven als tiener nadat zijn vader hertrouwde met een vrouw die Joe nooit heeft gemogen, hetgeen eigenlijk geheel wederzijds was. De attente luisteraar zal in de vijf liedjes op “We’ll Answer The Call” ongetwijfeld de muzikale invloeden herkennen van artiesten als Billy Joel, ‘Crosby, Stills & Nash’ of de altijd verhaaltjes vertellende troubadour James Taylor. Het belangrijkste objectief van John McDonough in zijn muziek was altijd het insluiten van passie en overtuiging in zijn zangstijl en in zijn songteksten en daar is hij met deze plaat alweer met glans in geslaagd.

(valsam)