THE DEAD SOUTH – EASY LISTENING FOR JERKS: PART 1 & PART 2 (2 EP’s)

Artiest info
Website
facebook
Label: Six Shooter Records

 

.

‘The Dead South’ is een Canadese folk- en bluegrassformatie uit Regina in de provincie Saskatchewan. De groep werd in 2012 opgericht als een kwartet rond zangers, gitaristen en mandolinespelers Nate Hilts en Scott Pringle, banjospeler Colton Crawford en cellist Danny Kenyon. In 2013 debuteerde de band op plaat met de release van de EP “The Ocean Went Mad And We Were To Blame”. Een eerste volwaardige plaat verscheen een jaartje later onder de titel “Good Company”. Daarna volgden nog twee studioplaten met “Illusion And Doubt” uit 2016 en “Sugar & Joy” uit 2019.

Dit jaar bracht ‘The Dead South’ gelijktijdig twee nieuwe EP’s op de platenmarkt met “Easy Listening For Jerks Pt. 1” met zes nummers en “Easy Listening For Jerks Pt. 2” met zeven tracks. We zullen hieronder beide schijfjes wat nader onder de loep nemen want het gaat over naar folk-, country- en bluegrass getransformeerde coverversies van bekende en minder bekende nummers die de band selecteerde uit de muziekgeschiedenis van de laatste decennia.

Op “Easy Listening For Jerks Pt. 1” zijn de bekende songs “Will The Circle Be Unbroken”, een gospelliedje uit 1907 dat vaak gecoverd werd maar vooral roem verwierf in de versie van ‘The Carter Family’, ‘The Nitty Gritty Dirt Band’, George Jones, ’Bob Dylan & The Band’, ‘The Neville Brothers’ en ‘The Avett Brothers’. Ook de door meer dan 350 andere artiesten gecoverde traditional “You Are My Sunshine” (zie 2e video) kreeg hier een knappe eigentijdse versie door ‘The Dead South’.

Geopend wordt deze EP met het nummer “Keep On The Sunny Side” dat aan het einde van de 19e eeuw werd gecomponeerd en ook bekend werd in de versie uit 1928 van ‘The Carter Family’ en dat door ‘The White Family’ werd opgenomen voor de soundtrack van de cultfilm “O Brother Where Art Thou” uit 2000. De minder gekende liedjes op deze eerste plaat zijn de blues- en jazztraditional “Pallet On The Floor” waarvan de in 1928 opgenomen versie van Missisippi John Hurt de bekendste is, “Flint Hill Special”, een traditional uit 1957 van ‘Lester Flatt & Earl Scruggs’ en het nummer “Matterhorn” van ‘The Country Gentlemen’ uit 1967.

Over naar “Easy Listening For Jerks Pt. 2” waarop de eerste coverversie er één is van de song “People Are Strange” (zie 3e video), het bluesy rocknummer uit het album “Strange Days” van ‘The Doors’ uit 1967. De op deze cd gecoverde liedjes zijn meer recente songs zoals “Chop Suey” (zie 1e video) van ‘System Of A Down’ uit hun album “Toxicity” van 2001 of “We Used To Vacation” uit de gelijknamige 4e EP van de Amerikaanse indie rockgroep ‘Cold War Kids’ die in 2006 werd uitgebracht.

Nog zo’n recentere song is “Help Me Scrape The Mucus Off My Brain” die het Amerikaanse alt.rockduo ‘Ween’ in 1996 voor het eerst heeft opgenomen op hun album “12 Golden Country Greats”. Ook het nummer “Saturday Night” komt uit het in 1999 verschenen album “Famous Monsters” van de horror- en hardcorepunkgroep ‘The Misfits’ uit New Jersey en de song waarmee ‘The Dead South’ deze tweede cd afsluit is het nummer “96 Quite Bitter Beings”, de debuutsingle uit 1999 van de Amerikaanse rockformatie ‘CKY’.

Dat de vier heren van ‘The Dead South’ niet voor de gemakkelijkste weg en de meest herkenbare klassiekers hebben gekozen voor deze twee EP’s siert hen en bewijst eveneens dat ze eerder voor kwaliteitsongs dan voor hits hebben geopteerd. Het beluisteren van deze 13 nummers was voor ons alleszins een heel aangename bezigheid die we in de nabije toekomst zeker nog meerdere keren met veel plezier zullen herhalen.

(valsam)