HOT CLUB OF COWTOWN – WILD KINGDOM

Artiest info
Website
facebook
Label: The Last Music Co.

Het musicerende trio ‘Hot Club Of Cowtown’ bestaat uit gitarist Whit Smith die afkomstig is uit Cape Cod in de staat Massachusetts, violiste Elana James met haar roots in Prairie Village in de staat Kansas en contrabassist Jake Erwin die opgroeide in Tulsa, Oklahoma. Smith en James zorgen voor de zangpartijen bij de liedjes die ze sinds de oprichting van de groep in 1998 op hun albums hebben opgenomen. Zij speelden al sinds 1994 samen in New York City alvorens samen naar San Diego te verhuizen waar ze amper één jaartje verbleven vooraleer verder naar Austin, Texas te trekken.

Het muziekgenre dat ze sinds het begin van hun gezamenlijke carrière frequenteren kan het best als ‘Western Swing’ omschreven worden met enkele invloeden uit de country-, jazz- en bluegrassmuziek. Het trio laste in hun carrière een pauze van enkele jaren in tussen 2005 en 2008 tot ze toen opnieuw samen begonnen te spelen onder de naam ‘Hot Club Of Cowtown’ waarmee ze intussen hun 25e verjaardag als groep hebben kunnen vieren.

We zijn de tel een klein beetje kwijt geraakt maar volgens onze berekeningen moet hun nieuwste plaat “Wild Kingdom” zich ergens rond de twintigste release van de groep situeren. Voor de opname van dit album hebben ze enkele gastmuzikanten in de studio ter hulp geroepen met pianist Joe Kerr, Oliver Rajamani op percussie en op de tabla, de uit de Hindoestaanse muziek afkomstige dubbele trommels en Damien Llanes op drums. Van de veertien tracks op deze cd zijn er elf die door Elana James of door Whit Smith gecomponeerd werden en drie songs die door de band gecoverd werden.

Die covers zijn “Three Little Words”, een nummer dat al in 1930 werd geschreven en door ‘The Rhythm Boys’ met Bing Crosby als zanger en het Duke Ellington Orchestra in de begeleiding in de zomer van dat jaar voor het eerst werd opgenomen. Diezelfde song werd nadien nog ettelijke keren gecoverd door o.a. Django Reinhardt, Ella Fitzgerald, Al Martino, Sarah Vaughan en Nat King Cole. De tweede coversong is “How High The Moon”, een jazzklassieker uit 1940 die voor het eerst in dat jaar werd opgenomen door ‘Benny Goodman & His Orchestra’. Ook hiervan zijn de gemaakte coverversies talrijk waarbij o.a. Louis Armstrong, Chet Baker, ‘The Dave Brubeck Quartet’, Nat King Cole, Duke Ellington, Sarah Vaughan, Marvin Gaye en Emmylou Harris indertijd voor een eigen interpretatie van deze jazzstandard hebben gezorgd.

Het derde nummer dat origineel niet uit de koker van de leden van ‘Hot Club Of Cowtown’ stamt is de meerdere eeuwen oude traditionele Schotse folksong “Loch Lomond” die in Schotland “The Bonnie Banks O’ Loch Lomond” heet en misschien bij muziekliefhebbers ook wel gekend is in de versie van de Schots-Keltische folkrockgroep ‘Runrig’ die er al 25 jaar hun concerten mee afsluit. Maar we moeten hier toch ook even blijven stilstaan bij de liedjes die door de twee bandleden zelf werden geschreven. Twee door Elena James gecomponeerde songs kunt u in een live-uitvoering op de bijgevoegde video’s beluisteren: eerst hoort u “My Candy” en daarna “Before The Time Of Men”.

We kunnen u hier en nu garanderen dat het haast onmogelijk is om onbewogen naar de muziek van ‘Hot Club Of Cowtown’ te luisteren. De meest geziene reactie op hun liedjes is een rush naar de dansvloer waar nadien zelden wordt van afgekomen. Dat liedjes uit “Wild Kingdom” daarbij voor het nodige entertainment zullen zorgen staat buiten kijf en daarvoor tippen wij op de door Whit Smith geschreven nummers “Caveman”, “Ways Of Escape” en het walsje “Billy The Kid” of de door Elana James gecomponeerde tracks “Tall Tall Ship”, “High Upon The Mountain” en “Before The Time Of Men”.

(valsam)