DAVID NEWBOULD – POWER UP!

Artiest info
Website
facebook
Label: Blackbird Record Label

De roots van singer-songwriter David Newbould liggen in Toronto, Canada maar hij woont al sinds lang in Amerika, eerst in New York City en daarna in Austin, Texas en momenteel resideert hij sinds 2009 in Nashville, Tennessee. Bij ‘Rootstime’ heb ik in het verleden al een drietal albums van deze muzikant mogen recenseren en ook zijn op 10 juni verschijnende allernieuwste album “Power Up!” belandde opnieuw in mijn stapeltje te bespreken cd’s, waarvoor mijn hartelijke dank.

De eerste plaat van David Newbould die hier de revue passeerde was “The Long Way Home” in 2009, gevolgd door het in 2013 uitgebrachte album “Tennessee” en de in 2016 uitgebrachte EP “The Devil In His Name”. David Newbould’s stem doet ons telkens weer denken aan die van ‘Talking Heads’-frontman David Byrne. Hij evolueerde in de voorbije jaren heel sterk in de richting van Americana en vlot in het gehoor liggende alternatieve rockmuziek. Dat kunnen we nu ook goed horen in de elf tracks op “Power Up!” zoals bijvoorbeeld in de krachtige albumopenende titelsong en in het daaropvolgende nummer “Peeler Park”. Het songtempo gaat daarna een beetje naar beneden in de liedjes “Blood On My Hands”, “The Lawn” en het op een catchy orgeldeuntje gebrachte ‘spoken word’-nummer “Home Depot Glasses” (zie 2e video).

Voor de plaatopname speelt David Newbould als multi-instrumentalist zelf op een tiental verschillende instrumenten terwijl albumproducer Scot Sax ook nog een serie instrumenten voor zijn rekening heeft genomen. Voor enkele andere tracks zijn er gastmuzikanten opgedoken die één of andere bijdrage aan de songs hebben afgeleverd. Alle liedjes werden door David Newbould zelf gecomponeerd met uitzondering van de titeltrack die hij samen met Scot Sax schreef en het op de eerste video te horen nummer “Ready For The Times To Get Better” dat de eerste single uit deze cd is en een heel speciale coverversie van een in 1978 op single verschenen liedje van countryzangeres Crystal Gayle.

Het buitenbeentje op deze plaat is het intrigerende nummer “That Was Another Time” dat David Newbould in de eerste helft op akoestische wijze ingetogen brengt met enkel zachte begeleiding van een piano maar dat daarna explodeert tot een loeiharde rocksong met snerpende gitaargeluiden. Naast de twee songs die we op de bijgevoegde video’s hebben laten horen gaat onze persoonlijke voorkeur nog verder uit naar de erg sterk gezongen nummers “Last Letter”, “One Last Dance” en de twee albumafsluitende songs “Sunrise Surprise” en “Diggin’ In”. “Power Up!” van David Newbould is wat ons betreft één van de meest verrassende albums van 2022 tot nu toe, maar we zijn inderdaad zelfs nog niet halverwege het jaar, dus het is nu aan de anderen om deze plaat te gaan overtreffen.

(valsam)