HENRI TEXIER - HETEROKLITE LOCKDOWN

Artiest info
Website
facebook
Label : Label Bleu
Distr. : Outhere Distr.Benelux

 

Henri Texier behoort tot de Eminence Grise van de Franse jazz, samen met musici als Aldo Romano, Michel Portal en Louis Sclavis en natuurlijk diverse anderen heeft hij de Franse jazz internationaal op de kaart gezet. In vergelijking met veel van zijn eerdere werk in zijn 40-jarige carrière is hij hier nogal conventioneel bezig met een aantal klassiekers en geen uitstapjes richting hedendaagse jazz met elektronica, progrock, laat staan hip hop. En dat is maar goed ook, want in de context van dit album komt het intens warme bas spel van Texier ten volle tot zijn recht.

Hij behoort in mijn oren tot de absolute top wereldwijd als fenomenale contrabassist. Hij is hier te horen in een minimale bezetting met zijn zoon Sébastien Texier op altsaxofoon en Gauthier Garrigue op slagwerk. Henri is te horen met drie composities, Sébastien is verantwoordelijk voor een nummer en dan zijn er een aantal klassiekers. Te beginnen met een van de mooiste nummers in de jazz: “Round About Midnight” van Thelonius Monk, al zo vaak vertolkt door talloze groepen, maar hier gebeurt een klein wonder, dit is een werkelijk superbe versie van deze klassieker, alles valt tezamen en klinkt wonderschoon. Sébastien Texier treedt hier letterlijk in de voetsporen van zijn beroemde vader als exquisiet solist, de een op de contrabas en zoonlief op de altsaxofoon, een feest om de twee samen te horen.

En dat zet zich ook voort in nummers als “Bacri’s Mood” van Henri, met een wonderschone bassolo , in mijn opinie past Texier in het lijstje top bassisten met o.a. Charlie Haden en Avishai Cohen, met zijn wonderschone warme klank en subtiele techniek. Ook in de klassieker “What is this thing called love” van Cole Porter is het puur genieten van het coherente samenspel van dit super trio. Heel fraai is ook het alom bekende “Besame Mucho” van Consuela Velasquez met een letterlijk hartverwarmende solo van Henri, heel fraai om uit zo’n door en door bekend nummer de essentie naar voren te halen en er een onomstreden hoogtepunt van te maken op dit album. Het nummer “Take your time” van Sébastien heeft een heel spannende opbouw met heerlijk spel van junior, puur genieten ! Ook fraai is de compositie van slagwerker Gautier Garrigue “Forest forgive them”, een gedragen eerbetoon aan de natuur met fraai samenspel van bas en drums. Kortom een buitengewoon geslaagd album !

Jan van Leersum.