ELEGANZA! – WATER VALLEY HIGH

Artiest info
 
facebook
Label: Dial Back Sound
Info: Sonic RendezVous

‘Eleganza!’ is de naam van een zeskoppige rockformatie uit Minneapolis, Minnesota rond frontman zanger-gitarist Brian Vanderwerf en met Tony Zaccardi op basgitaar, Tim Baumgart op drums, Jeff Johnson en Greg McAloon op elektrische gitaren en Charlie Smith op keyboards als andere bandleden. Ze trokken met ‘Drive-By Truckers’-bassist Matt Patton en Bronson Tew als producers naar de ‘Dial Back Sound’-opnamestudio van Matt Patton in Water Valley, Minnesota om er tien songs voor hun album “Water Valley High” op te nemen.

Brian Vanderwerf heeft een muzikaal verleden bij de Amerikaanse punk- en hardrockgroepen ‘The Midnight Evils’ en ‘Chooglin’. De traditie om een stevige rocksound neer te zetten blijft hij nu ook volharden met ‘Eleganza!’, hoewel niet alle nummers ‘op speed’ worden gebracht. Wel tot die punkrockcategorie behorend zijn de tracks “Sick Of What I Need”, “Here Comes Trouble” en het ‘Rolling Stones’-getinte “Get Brown”.

Maar het melodieuze haalt ook wel een paar keer de bovenhand in songs als openingstrack “Even If There’s One”, het bluesy “Lonesome And High”, albumafsluiter “Borderless”, de countryballad “The Hardest Word” en de single “Down With Me” die we ter kennismaking op de bijgaande video meegeven. Country- en soulinvloeden zijn trouwens wel een paar keer merkbaar in enkele songs op “Water Valley High” zoals in de soulvolle ballads “Ain’t Over Yet” en “Scared And Stupid”.

Maar dat Brian Vanderwerf het meer gewoon is om vocaal stevig uit te halen blijkt toch ook telkens weer uit de zangstijl die hij zelfs bij deze tragere nummers hanteert. Dit album werd al in 2020 net voor het begin van de coronapandemie opgenomen en de band werd dus gedwongen om de release uit te stellen tot de lente van 2022. Maar dat zal wel geen al te groot bezwaar geweest zijn voor deze zes geroutineerde veertigers en vijftigers die in hun lange muzikale carrière al door heel wat troebele watertjes hebben gezwommen.

(valsam)