INGRID LAUBROCK + ANDY MILNE - FRAGILE

Artiest info
Website
facebook - bandcamp
Label : Intakt

Dit is het derde deel van saxofonist Ingrid Laubrock’s duo’s, na “Kasumi” met pianist Aki Takase en “Blood Moon” met pianist Kris Davis is er nu “Fragile” met pianist Andy Milne. Het album wordt gekarakteriseerd door de grote empathie die er heerst tussen de twee muzikanten. De muziek is zowel expressief als inventief. Zowel Laubrock als Milne bewegen zich in de avant garde jazz, dus verwacht geen duidelijk herkenbare melodieën of anderszins gemakkelijk te behappen muziek, maar met oren die nieuwsgierig zijn en ingesteld op moderne klanken is dit album een waar feest zoals dat geldt voor de meeste albums van Laubrock.

Haar groei als een originele componist en improvisator is sterk toegenomen in de afgelopen 20 jaar waarin zij verscheidene bands leidde, vooral Sleepthief en Anti-House. Andy Milne heeft de belofte die hij begin jaren ’90 maakte als lid van Steve Coleman’s Metrics meer dan waargemaakt.

“Making music that releases a form of energy, something that pulses with life, while also drawing down into intimacy, suggesting feelings of tenderness or uncertainty, is no mean feat” aldus Kevin Le Gendre in het cd boekje. De muziek varieert van uiterst sfeervol en introvert zoals in het openingsnummer “Equanimity” via het uitbundige “Bolder Fall Ejecta” met de jubelende sopraansax van Ingrid tot het ingenieuze en doorwrochte titelnummer “Fragile”.

Bijzonder is ook “Ants in my brain”, niet alleen vanwege de titel maar ook de bijzonder geslaagde wisselwerking tussen Ingrid en Andy, waarbij de laatste excelleert in bijzonder fraaie frasen, bijzonder. In “Unapologetically Yours” tappen de twee weer uit een ander vaatje met een bijzonder stukje free jazz. Het afsluitende “Splinter” is voer voor de vogelaars gezien de aparte geluiden die Ingrid ontlokt aan de sopraansax. Al bij al weer een bijzonder geslaagd album van Ingrid en een ontdekking voor mij in de vorm van Andy Milne, voor mij een min of meer onbeschreven blad maar een wat een geweldige pianist !

Jan van Leersum.