GARRETT T. CAPPS & NASA COUNTRY – PEOPLE ARE BEAUTIFUL

Artiest info
Website
facebook
Label: Spaceflight Records
Distr.: Sonic RendezVous

In september 2019 zagen we de Texaanse countryrocker Garrett T. Capps voor het eerst live aan het werk tijdens een intiem concert voor een 40-tal toeschouwers. Hij leek ons een wat weirde figuur die wel met volle overgave zijn optreden bracht, daarbij ondersteund door een band met een aantal zeer goede instrumentalisten. De songs die we toen te horen kregen kwamen uit zijn albums “Garrett T. Capps & The Only Hipsters”, “In The Shadows (Again)” en “All Right, All Right” uit 2019, aangevuld met enkele knappe covers van Tex-Mex-hits.

Vorig jaar bracht hij een nieuwe plaat op de markt die “I Love San Antone” als titel droeg en waarna we dachten dat het nu wel eventjes zou kunnen duren vooraleer we op nieuw werk van deze extravagante singer-songwriter met donkere bril en dito cowboyhoed en kleding zouden mogen rekenen. Niets was echter minder waar want hier is alweer een nieuw album toegekomen dat hij samen heeft opgenomen met de formatie ‘NASA Country’.

De veelzeggende titel “People Are Beautiful”, vernoemd naar één van de tracks op de cd, geeft aan dat het over een positieve schijf gaat die bedoeld is om de luisteraars ‘a good time’ te bezorgen. Toch lijken de acht nummers op dit album wat ruiger en steviger te zijn qua sound in vergelijking met zijn eerdere platen waarop fun rock-, countryrock- en Tex-Mex-liedjes de hoofdmoot uitmaakten. Op de bijgaande 45 minuten durende video kunt u meekijken in de ‘Studio #3’ van ‘Sonic Ranch Recording Studios’ in Tornillo, Texas en zien hoe de opname van “People Are Beautiful” tot stand is gekomen.

Garrett T. Capps speelt zelf op akoestische gitaar bij de opname en wordt daarin bijgestaan door Justin Boyd op synthesizer, Torin Metz op elektrische gitaar en lapsteelgitaar, ‘odie.’ op basgitaar en Kory Cook op drums. Ook helemaal tegenstrijdig aan zijn vorige platen is het gegeven dat er vier liedjes opstaan die tussen de viif en acht minuten duren, terwijl de resterende vier songs ook pas na vier minuten afsluiten.

De openingstrack “Getting Better” begint met psychedelische synthesizerklanken om daarna gladjes over te gaan in een swingende countryrocker met opvallende steelgitaarklanken. Voor de volgende ballad “Happen Anytime” gaat het songtempo stevig naar beneden hoewel de muziek toch nog een bepaalde vorm van vrolijkheid blijft uitstralen. “Rip Out The Darkness” is een goed opgebouwde song, maar hij vereiste wel enkele luisterbeurten vooraleer we overtuigd waren van de kwaliteit van het wat complexer in elkaar gestoken nummer. Ook de bijna acht minuten durende ballad “Within It All” komt wat moeizaam op gang maar blijkt algauw tot één van de beste songs op deze cd te behoren.

Het tweede gedeelte van “People Are Beautiful” begint met het nummer “Time Will Tell” waarin de songtitel tot in den treure toe wordt gescandeerd. Geef ons dan maar liever het prachtige “Better Place” dat van bij het begin crescendo groeit tot een geweldige rocksong om zes en halve minuut van te genieten en daarbij headbangend mee te swingen. Ook “Travellin’ Days” is een vintage Garrett T. Capps-nummer waarin u de stijl en de stem van de meester meteen zult herkennen. De helemaal aan het einde volgende albumtiteltrack is dan weer het meest naar honky-tonk neigende nummer op deze schijf.

Deze nieuwe plaat “People Are Beautiful” komt officieel pas te koop op de markt in de maand september maar u kunt ze wel al eerder aanschaffen als u in juni naar één van de onderstaande Benelux-concerten van Garrett T. Capps gaat. En daartoe snel beslissen kunnen we u met veel plezier warm aanbevelen. U zult het zich zeker niet berouwen.

(valsam)