FOLK AND GREAT TUNES FROM SIBERIA AND FAR EAST - VAIOUS ARTISTS

Artiest info
Website
bandcamp
label: CPL Music

In deze donkere oorlogstijden is het misschien een beetje gewaagd te noemen, als je, platenmaatschappij zijnde, beslist een dubbele CD uit te brengen met muziek uit de meest onbekende uithoeken van wat vandaag ongeveer het meest gehate land ter wereld moet zijn. De mensen van het in deze kolommen erg geliefde Duitse CPL-Music doen het toch en veelvuldige beluistering van de 34 tracks en negen kwartier speelduur leert mij dat ze daar overschot van gelijk mee hebben.

CPL ging voor deze uitgave in zee met de onbetwiste en onbetwistbare autoriteit, die Daryana Antipova in dit domein is: zij kent, vanuit haar studie en haar interesse, de Russische muziekwereld ald geen ander. Ze weet werkelijk elk stadje of dorpje te situeren en ze kent zowat iedereen, die muzikaal iets te vertellen heeft, ook persoonlijk. Dat kan van ondergetekende niet gezegd worden, al had ik in de loop van de voorbije jaren bij herhaling de kans om muziek van bands als Vedank Kolod, Yat-Kha en New Asia te leren kennen en zo een begin van inzicht te krijgen in een wat vreemde wereld, die zich situeert in onbekende republieken als Sakha/Yakutia, Alyay, Kamchatka of Buryatia, om slechts die te vermelden.

Wat we al wel enige tijd konden situeren, is de republiek Tuva en die is op deze verzamelaar numeriek het best vertegenwoordigd, maar dat wil eigenlijk niet zoveel zeggen: het betekent gewoon dat er een paar mensen rondlopen, die uitgerekend de muziek van Tuva hoog op hun agenda hebben staan en die de nodige connecties hebben om die muziek aan de wereld te laten horen.

Wat er op muzikaal vlak aan de gang is in de voormalige Sovjet-Unis, is een inhaalbeweging: decennia lang werd vanuit het regime bepaald welke muziek de staatszaak kon dienen en welke niet. Daarbij werd total geen rekening gehouden met evoluties “op het terrein”, terwijl, zo blijkt ook nu weer, een pak mensen bezig zijn met het in stand houden en laten heropleven van de cultuur van een aantal van de inheemse volkeren, die meer dan talrijk zijn en die slechts heel zelden overeenstemmen met wat door Moskou als norm of standaard gehanteerd werd.

Dat is het boeiende aan deze verzamelplaten: je kunt kennis maken met muzikanten en bands, die zelfs binnen Rusland nauwelijks bekend zijn, maar die wel erg boeiende dingen maken. Regio’s als Chukotka, Novosiborsk of Krasnoyars krijgen hier een begin van muzikaal gezicht en je leert namen kennen als Yosif Zhukov, Ulger, Sretenie of Dmitry Paramonov. Die leveren stuk voor stuk erg genietbare tracks af, zodat je aan het eind van je luistertrip slechts één ding kunt vaststellen: Siberië en het uiterste Oosten van Rusland, zijn even divers als uitgestrekt en ik ben blij met een dubbelaar als deze, die wellicht de aanzet zal worden tot een zoektocht naar nog meer van het fraais dat hier, voor niet eens een tientje, bijeengebracht is. Hulde aan CPL en aan Daryana Antipova. Nog maar eens!

(Dani Heyvaert)