JENNY BERKEL – THESE ARE THE SOUNDS LEFT FROM LEAVING

Artiest info
Website
facebook
Label: Outside Music
Distr.: V2 Benelux
Info: Klanderman Promotion

Van overactiviteit kunnen we de Canadese folkzangeres Jenny Berkel niet echt beschuldigen. Haar debuutplaat “Here On A Wire” dateert van 2011 en vijf jaar later in september 2016 werd haar tweede studioalbum “Pale Moon Kid” uitgebracht met de Canadese singer-songwriter en multi-instrumentalist Daniel Romano in de producersstoel. Een jaartje eerder was er ook nog de release van een zes liedjes tellende EP “Cicada”, maar zes jaar na haar tweede full-cd is er nu eindelijk de langverwachte derde plaat van Jenny Berkel.

“These Are The Sounds Left From Leaving” is de lange titel van dit tien tracks tellende album waar geen spoor meer te bekennen is van Daniel Romano, maar waar deze keer wel de extra bijstand van het populaire Canadese folkduo ‘Kacy & Clayton’ te horen is: Kacy Anderson als harmony vocaliste & Clayton Linthicum op akoestische en elektrische gitaar. Waar op haar vorige album nog werd meegewerkt door haar zus Kay (Kristen) Berkel was er deze keer een rol weggelegd voor een andere zus Trixie Berkel die op enkele van deze nummers op Wurlitzer-piano meespeelt.

Voor de video’s bij dit verhaal hebben we twee van de beste tracks uit dit album geselecteerd met eerst “Kaleidoscope” en daarna het catchy “You Think You’re Like The Rain”, twee nummers die ze beiden met loepzuivere stem heeft ingezongen en die reeds in deze volgorde als singles werden uitgebracht voorafgaand aan de release van deze plaat die twee weken geleden plaatsvond. Er is met het over leugens handelende nummer “Lavender City” bovendien ook nog een derde single van deze nieuwe cd verschenen. Tegen het einde van dit jaar of begin 2023 zullen al deze singles bovendien nog eens gebundeld worden voor een EP-tje dat “Companion” zal heten.

Alle tracks op “These Are The Sounds Left From Leaving” werden door Jenny Berkel zelf van poëtische teksten en muziek voorzien tijdens de voorbije lockdownperiode omwille van de corona-pandemie. Toch straalt deze donkere periode niet af op de liedjes die de buitenwereld vanop een veilige afstand lijken te bestuderen en te bekijken. De mooie openingstrack “Just Like A River” geeft al meteen de juiste sfeer van dit nieuwe album weer, een intimistisch gevoel dat later ook opduikt bij observerende liedjes als “July”, “Under A Sky” en “Invisible You”. Onze persoonlijke favoriete track uit dit album is echter het vijf minuten durende epos “Song Of Yourself”.

Deze derde plaat werd door Jenny Berkel voor het eerst zelf geproducet, samen met popmuzikant en pianist Dan Edmonds en met Ryan Boldt, de leadzanger en songschrijver van de formatie ‘The Deep Dark Woods’. “These Are The Sounds Left From Leaving” is een warme, intieme en ietwat donkere plaat geworden die op voortreffelijke wijze werd gearrangeerd en geproducet en waarin het vocale talent van Jenny Berkel nogmaals volledig tot zijn recht kan komen, zeker iets wat we ook nog moeten vermelden over de allerlaatste sober geïnstrumenteerde track “Here Comes The Morning”.

(valsam)