NINA ÅKERBLOM NIELSEN – TID

Artiest info
Website
facebook
Label: Kakafon Records
Info: Hemifran

‘Hemifran’ is een promotie- en marketingbedrijf voor muzikanten van over de hele wereld. Het werkpaard achter dit bedrijf is Peter Holmstedt die woonachtig is in Bottnaryd, een klein plaatsje in de gemeente Jönköping in het landelijke Småland dat in het Scandinavische land Zweden ligt. Vanzelfsprekend promoot hij dan ook Zweedse artiesten die via zijn bedrijf hun nieuwe platen kenbaar willen maken aan de wereld. Hij stuurt een exemplaar van dergelijke nieuwe albums ook naar ‘Rootstime’ met het verzoek om er naar te luisteren en er een recensie over te schrijven. We proberen dat altijd zo goed mogelijk te doen, maar we stuiten daarbij jammer genoeg te vaak op een taalbarrière bij de Zweedstalige platen van deze artiesten en we kunnen dan ook vaak alleen maar onze mening verkondigen over de muziek op die albums en niet over de songteksten.

Dat is ook nu deels weer het geval met betrekking tot het album “Tid” van de Zweedse zangeres Nina Åkerblom Nielsen uit Jönköping. Het is de opvolger van haar in 2018 verschenen Engelstalige plaat “Some Solitary Wander” waarvoor ze heel wat positieve commentaren kreeg in de vakpers. We kunnen u hier alvast mededelen dat “Tid” het Zweedse woord is voor ‘tijd’, maar daarmee zitten we al tegen de limiet van onze kennis van de Zweedse taal aan. ‘Tijd’ is wel een onderwerp waar elke mens in zijn leven mee geconfronteerd wordt, meestal omdat we er te weinig hebben om alle dingen te doen die we op ons verlanglijstje staan hebben. In onze beperkte tijd op deze aarde worden we allemaal wel eens geconfronteerd met verdriet en ontgoocheling, maar allicht ook wel met momenten van hoop, grote verwachtingen en vreugde.

Nina Åkerblom Nielsen is naast zangeres ook een pianiste en componiste van haar eigen nummers die meestal tijdloze melodieuze deuntjes zijn die de luisteraar wel kunnen bekoren. Dat kunt u zelf horen op “Septembersång”, de eerste track van “Tid” die u op de audiovideo kunt beluisteren en waarin de vioolklanken gespeeld door Greger Siljebo een vooraanstaande rol hebben gekregen. Video nummer twee laat u kennismaken met de akoestische pianoballad “Regn” waarbij Nina zelf achter het klavier heeft plaatsgenomen.

Dat deze muzikante in de voorbije jaren door moeilijke emotionele tijden is gegaan vernemen we via de informatie die we op haar website kunnen lezen. Tijdens de opnameperiode van deze nieuwe plaat overleed haar levenspartner Peter Hjalmarsson aan de gevolgen van kanker. Hij was ook een zanger en saxofonist. Nina schreef het liedje “Skrivet På Mitt Hjärta (Written On My Heart)” als een muzikaal eerbetoon aan hem, maar ook aan hun eerste zoontje die aan het einde van haar zwangerschap in de baarmoeder is overleden. Zij bleef daarna alleen achter met haar twee kinderen en ze vertelt in het albumafsluitende liedje “Sången (The Song)” over hoe ze de toekomst ziet voor haar en haar kinderen zonder echtgenoot en vader die op dit nummer wel nog heeft meegespeeld op saxofoon. Hoopvol blijven en muziek schrijven en zingen zal daarbij voor haar een heel grote rol blijven spelen.

(valsam)
“Since the release of her album ‘Some Solitary Wander’ in 2018 the Swedish singer-songwriter Nina Åkerblom Nielsen has gone through hard and difficult times caused by the tragical death of her husband and an unborn child. In the songs on her new record ‘Tid’ she is dealing with these terrible events and concludes that the future for her and her two children will lie in having hope with writing music and singing her songs.“ – www.rootstime.be