DR. J. B. BLUES – BLUESY SKY OVER PARIS

Artiest info
Website
facebook
 

 

  

“Knowledge speaks, but wisdom listens…” (Jimi Hendrix)

Dr. J. B. Blues is een Duitse blues/rock muzikant, gitarist, zanger en muziek/film producer, maar daarnaast ook een echte dokter (oncoloog/hematoloog) met een grote passie voor blues. Vanaf zijn 14de speelt hij gitaar en naast Carlos Santana, was vooral SRV was toen al zijn grote inspiratiebron.  

Dr. J. B. Blues’ debuut album ‘Bluesy Sky Over Paris’ is een hulde aan twee van de grootste blues gitaristen aller tijden: Jimi Hendrix  & Stevie Ray Vaughan. James Marshall “Jimi” Hendrix (1942-1970) was een invloedrijke Amerikaanse gitarist en singer-songwriter. Hij werd bekend door zijn virtuoze, flamboyante gitaarspel. Hij bracht een revolutie in het gitaarspelen teweeg door het gebruik van nieuwe akkoorden, feedback en vernieuwende opnametechnieken. Jimi stierf op zijn 27ste en behoort zoals o.a. Robert Johnson, Jim Morrison en Kurt Cobain bij de legendarische “Club van 27”. Stephen Ray Vaughan (1954-1990) was een Amerikaanse muzikant, vooral bekend als gitarist en frontman van het blues/rock trio Stevie Ray Vaughan & Double Trouble. Hoewel zijn mainstream-carrière slechts zeven jaar besloeg, wordt hij beschouwd als een van de meest invloedrijke muzikanten in de geschiedenis van de bluesmuziek en een van de grootste gitaristen aller tijden. Stevie stierf op zijn 35ste, toen hij met leden van Eric Clapton 's touring-entourage vanuit Chicago in een Bell 206B-helikopter kort na het opstijgen neerstortte op een nabijgelegen skiheuvel. Stevie en de vier anderen aan boord -piloot Jeff Brown, agent Bobby Brooks, bodyguard Nigel Browne en tourmanager Colin Smythe- lieten hierbij het leven.

Dr. J. B. Blues nam het album op in Parijs met twee uitstekende Franse muzikanten: Bassist Christophe Garreau & drummer Guillaume Destarac, die al samenwerkten met Franse blues legendes Paul Personne en Fred Chapellier. Achter de knoppen in L’ Auditorium Studio’s stond Tristan Abgrall, die ook voor de mix zorgde én die ook de toetsenist van dienst was. Het album werd gemasterd in de Metropolis Studios in Londen onder toezicht van John Davis, die vooral bekend is voor het remasteren van vroege Led Zeppelin-releases.

Van de negen tracks op het album zijn er vier origineel van Jimi en vier van SRV. “Cause We’ve Ended as Lovers” is een nummer dat Stevie Wonder schreef, maar dat ook in het songbook van o.a. Jeff Beck stond. Je vindt het op Jeff Beck’s tweede studio album, ‘Blow By Blow’ (1975). In 1982 nam Beck het op samen met Eric Clapton (“Secret Policeman's Other Ball”, een film van een benefietactie voor Amnesty International) en in 2010 samen met Steve Lukather (‘Beckology’, Vol.3 - 1991).

Het meeste indruk maakte Dr. J. B. Blues zeker met “Little Wing”, een nummer van The Jimi Hendrix Experience (‘Axis: Bold as Love’, 1967). De YouTube video werd geregisseerd door de 20-jarige Frida Beineix en opgedragen aan haar vader Jean-Jacques Beineix.  "Little Wing" is ontstaan uit "(My Girl) She's a Fox", een nummer dat geïnspireerd was door een tournee van Curtis Mayfield in 1963, waarbij Hendrix als voorprogramma optrad. Het nummer werd geschreven in 1966 en evolueerde later naar "Little Wing". Jimi’s optreden tijdens het Monterey Pop Festival in 1967 beïnvloedde het nummer sterk. De overige Hendrix’ nummers zijn “Red House” (‘Live San Diego Sport Arena’ - 1969)en “Voodoo Child” (‘Electric Ladyland’ - 1970).

Een nummer kiezen uit de overige vier SRV-nummers is moeilijk. Een van zijn bekendste is zeker “Pride and Joy”, dat hier een uitstekende update krijgt. Aanvang seventies speelde Vaughan samen met Doyle Bramhall in de band The Nightcrawlers. Hierna speelde hij een aantal jaren in The Cobras. Deze band was vrij populair in Austin. In 1976 vormde hij een bandje genaamd Triple Threat Revue. In 1979-1980 veranderde de band van naam en noemde ze zich Double Trouble. Met “Texas Flood”, de titelsong uit hun gelijknamige debuut scoorden ze internationaal goed. “Tin Pan Alley (aka Roughest Place in Town)” is een nummer van Robert Geddins, maar het stond in 1999 ook als bonus track op de heruitgave van het 1983-album, ‘Texas Flood’ met Double Trouble’. “Scuttle Buttin” is een uptempo en instrumentaal nummer van het album, ‘Couldn't Stand the Weather’, SRV’s tweede studioalbum uit 1984.

“Great how Dr. J. B. Blues, Stevie Ray Vaughan and Jimi Hendrix Bring Back Life with Great Class on 'Bluesy Sky Over Paris'…” (ESc, for Rootstime - BE)

Eric Schuurmans

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THORBJØRN RISAGER & THE BLACK TORNADO
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘BLUESY SKY OVER PARIS’: tracklist: 01. Little Wing** (Radio Edit) – 02. Pride and Joy* – 03. Tin Pan Alley [Bob Geddins] – 04. Texas Flood* [w/Larry Davis, Joseph Wade Scott] – 05. Red House** – 06. Voodoo Child** – 07. Cause We Ended as Lovers [Stevie Wonder / Jeff Beck] – 08. Scuttle Buttin* – 09. Little Wing* | Music/Lyrics by: Stevie Ray Vaughan* & Jimi Hendrix**, w/ or as [noted]  | Produced by: Dr. J. B. Blues | Credits: Dr. B. J. Blues: vocs, guitar / Christophe Garreau: bass / Guillaume Destarac: drums / Tristan Abgrall: keys  

Discography DR. J. B. BLUES: Bluesy Sky Over Paris [2022] |