JP DEN TEX – THE STARLIGHT ADVENTURE

Artiest info
Website
facebook
Label: Comme Les Chansons

De inmiddels 72-jarige Jan Piet den Tex aka JP den Tex ziet er op de hoesfoto van zijn nieuwste album “The Starlight Adventure” een beetje uit als Vincent van Gogh op zijn geschilderde zelfportret, weliswaar zonder rosse baard en met een gebreide muts in plaats van de hoed van van Gogh en klaarblijkelijk ook nog met beide oren aan zijn hoofd. Die link naar de schilder is niet zo vreemd want JP den Tex is de zoon van kunstschilder en beeldende kunstenaar Kees den Tex uit Bergen in Noord-Holland. Het artistieke element zat dus duidelijk in de familie, maar bij JP den Tex ging dat toch vooral in de richting van het componeren en spelen van folk-, country- en Americana-muziek, van beginafaan geïnspireerd door o.a. Neil Young en ‘The Band’.

Al van in het begin van de jaren ’70 nam JP den Tex platen op, eerst samen met zijn broer Emile in de groep ‘Tortilla’, daarna met zijn eigen groep ‘Private Life’ en sinds het begin van deze 21e eeuw voornamelijk als soloartiest. Het album “The Starlight Adventure” is zijn meest recente realisatie en bestaat uit tien nummers die hij tijdens de lange coronalockdownperiode samen met pianist en producer Rob van Donselaar schreef. De songs dienen beschouwd te worden als een songcyclus, een serie thematische nummers die samen horen en die traditioneel uit liedjes over een onbeantwoorde liefde blijken te handelen.

De verhalencyclus op “The Starlight Adventure” begint met het nummer “Stendhal Sonata”, een pianoballad die u op de eerste audiovideo bij deze recensie kunt beluisteren en waarin meteen duidelijk wordt gemaakt dat het centrale thema van deze plaat ‘de liefde voor cultuur’ in al zijn aspecten is. Met zijn doorleefde stem vertelt JP den Tex zijn verhalen in de volgende door piano begeleide nummers: “Dancer In The Dark”, “Stendhal Syndrome”, “If Time Is All It Takes” en het op accordeonklanken gebrachte Tex-Mex-liedje “Like A Twig In The Wind”. Gelijkenissen met het werk van iemand als Tom Waits of Warren Zevon zijn volgens ons overduidelijk aanwezig op dit album.

De tweede audiovideo brengt u bij het nummer “If I Were A Painter” dat voorafgaat aan het bluesy “Pickin’ Up The Pieces” en het walsende “Milan” over de Italiaanse modestad met zijn indrukwekkende kathedraal op het Domplein in het hartje van de stad. Tot slot moeten we het zeker ook nog even hebben over onze favoriete song op deze plaat: “A Sudden Shift In Mood” is een melodieus duet dat JP den Tex brengt met Denise van Donselaar, de knappe dochter van pianist Rob die solo als popzangeres optreedt als ‘Dennis’ en die ook het initiatief nam om in Nederland te starten met ‘de Popzangschool’.

Rob van Donselaar en JP den Tex zijn rasartiesten waar we nooit genoeg zullen van krijgen. “The Starlight Adventure” is zo’n cadeau dat we met veel vreugde en liefde in ontvangst willen nemen. Alleen jammer dat de tien songs maar 37 minuten duren terwijl er tegenwoordig op een cd toch het dubbele aantal minuten had kunnen opgenomen worden. Maar dat is misschien een optimistische wens van onzentwegen voor een hopelijk spoedig volgende opvolger voor dit erg mooie album.

(valsam)