DAVID MASSEY – DARKNESS AT DAWN (EP)

Artiest info
Website
 
Label: Poetic Debris Records
Info: Hemifran

Verleden jaar in mei schreef ik hier een recensie over de single “Watch Your Back In Hell” van de Amerikaanse folk- en countryzanger en songschrijver David Massey uit Washington D.C. Datzelfde nummer over de coronacrisis vinden we nu terug op de tracklijst van zijn onlangs op de markt gebrachte EP “Darkness At Dawn”. Daarop brengt hij zeven nummers die bij beluistering in totaal amper 26 minuten van uw kostbare tijd in beslag zullen nemen.

Deze EP is de opvolger van het in 2021 uitgebrachte zes tracks tellende minialbum “Island Creek” waarop David Massey zoals gebruikelijk sociale en politieke thema’s uit zijn dagelijkse leven in zijn liedjes aan bod laat komen. Ook nu doet hij dit weer in enkele nummers zoals in de over de klimaatproblematiek handelende titeltrack “Darkness At Dawn” die we op bijgaande audiovideo ter kennismaking meegeven. Maar ook in ander songs zoals “Players”, “From God We Come” en “Party Of Lies” gaat hij de controversiële maatschappelijke thema’s niet uit de weg.

Dit album heeft David Massey in de studio opgenomen met de instrumentale bijstand van zijn vriend singer-songwriter Jay Byrd op gitaren en mandoline, Jim Robeson op basgitaar, Bill Starks op piano en orgel, Eric Selby en Paul Goldstein op drums, Casey O’Neal op pedal steelgitaar, Kristen Jones op cello en Ron Stewart op viool. Qua gebrachte muziekstijl kunnen we David Massey’s werk vergelijken met dat van artiesten als Elliott Murphy en Joe Ely op wiens stem die van David fel gelijkt, vooral in een nummer als “Nothing” of het door akoestische gitaar begeleide “Players” en de albumafsluiter “Daddy’s Wedding Dance”.

In zijn dagelijkse leven was David Massey tot eind 2017 een advocaat die de rechten van zijn cliënten zo goed mogelijk probeerde te verdedigen. Als de avond valt komt hij echter vooral op voor zijn eigen rechten als muzikant en dat via een overtuigend pleidooi vol kwalitatieve songs die een verhaal vertellen en de luisteraars naar het hart grijpen en dwingen tot het nadenken over zijn boodschap.

(valsam)
“With another seven qualitative songs with social and political comments, the newest EP ‘Darkness At Dawn’ from the American folk singer and songwriter David Massey is once again an album that intends the listener to consider and think about his messages. The melodic and sometimes melancholic music that is supporting these songs may be seen as a real surplus.“ – www.rootstime.be