GUY VERLINDE & THE ARTISANS OF SOLACE – LIVE @ MINARD

Artiest info
Website
facebook
Label: R&S Music

 

“Waarschijnlijk de hardst werkende man van de Belgische blues scene…”

Dat, zoals R&S Music in de cd-aankondiging schrijft, Guy Verlinde in het afgelopen decennia de Belgische blues & roots scene domineerde -ik verkies zelf liever, gezien nog hardwerkende en ook aardig musicerende Belgen, “mee” domineerde- zal iedereen die de scene kent, wel beamen. Deze Aartrijkenaar die ook graag in Gent vertoeft, toerde non-stop door Europa, nam 15 albums (voor Parisfal, Dixiefrog en R&S Records) op in 14 jaar en speelde in tal van prestigieuze clubs en op internationale festivals en deelde zo het podium met grootheden. Te veel plaatsen en namen om allemaal hier te noemen.

Een concert van Guy Verlinde is méér dan een muzikale reis langs blues, roots en Americana, maar doordrenkt met verhalen over liefde, hoop, wederopstanding en, ga maar door. Met zijn verhalen en songs weet hij zijn publiek te raken en stuurt hij hen telkens met een positief gevoel naar huis. Dat geldt ook voor zijn meest recente album ‘Live at Minard’, dat hij in september van het voorbije jaar in de Minardschouwburg in Gent met The Artisans of Solace opnam. “De Ambachtslui van Troost” is een groep topmuzikanten waarmee Guy in het verleden vele meters heeft afgelegd. De ritmesectie bestaat uit bassist René Stock, zowat de meest populaire sessiemuzikanten in Wallonië en Benoit Maddens, die ook drumde in Guy's vorige band The Mighty Gators. De twee jonge multi-instrumentalisten Tom Eylenbosch (piano & banjo) en Olivier Vander Bauwde (harmonica & elektrische gitaar) vervolledigen de line-up.

Met zijn laatste studio album (opgenomen tussen de 1ste en 2de corona-lockdown in België), ‘Standing in the Light of a Brand New Day’ (2021) zette Guy een volgende stap in zijn muzikale en tekstuele evolutie. Om het grotere geluid en de arrangementen op het album te reproduceren, toert hij nu met zijn nieuwe band The Artisans of Solace.

Zijn optreden in De Minardschouwburg werd niet enkel gefilmd, maar ook integraal multi-track opgenomen. Tijdens de mix van het concert in functie van de video’s was de band danig onder de indruk van de kwaliteit van de opnames, waardoor het idee groeide om een jaar later een live album uit te brengen. Er staan 16 songs op de plaat, goed voor 70 minuten live muziek. Na de korte intro opent Guy met “Up on the Mountain”. Het is Americana, een eerste nummer (van de negen) uit zijn laatste studio album, waarin Guy zingt over “the circle of life”, met de rivier als metafoor. Net zoals een kleine rivier aan de bron al de kracht in zich draagt om een vallei te laten overstromen, heeft iedereen vanaf de geboorte reeds alles in zich om te worden die ze moeten worden. Ook het trio dat begint met het rockende, wat jazzy “Karma’s Gonna Kick Your Ass”, “Last Goodbye” en het zo mooie “No More” zijn herwerkte/live versies uit het 2021-album. “Blind Willie McTell” is een hommage aan zijn grote obscure blues held, een eigenzinnige versie -die bulkt van poëtische verwijzingen naar het donkere Amerikaanse verleden- van zijn favoriete Dylan song (geplukt uit ‘The Bootleg Series’ - 1991). “Ain’ Nobody Gonna Hold Me Down” is ook een origineel nummer met, door de vocale harmonieën, de banjo (Tom Eylenbosch) en de harmonica (Olivier Vander Bauwede), wat country trekjes. “Keppe, 'K Zien Ier Voe Joen” (Keppe, ik ben er voor jou) is een nummer in het West-Vlaams, een met een persoonlijk verhaal. Na een lange moeilijke periode van zorgen voor zijn dementerende vrouw en haar overlijden, vond de vader van Guy Verlinde half 2019 een nieuwe liefde op de dansvloer van de legendarische danszaal La Palma, te Gits. Sindsdien lacht het leven hen toe en genieten ze volop van de herwonnen liefde. Samen zijn ze zo ontwapenend mooi dat Guy er de song “I’m Your Man” over schreef. Guy schrijft en zingt normaalgezien uitsluitend in het Engels, waardoor zijn vader Raf nooit echt begrijpt wat wordt gezongen en enkel kan genieten van de muziek. Aangezien dit een ode aan hem is, vertaalde Guy de originele tekst en nam speciaal voor hem een West-Vlaamse versie op. Het aanstekelijke ritme en avontuurlijk gebruik blaasinstrumenten geven hem steevast een positief en zomers gevoel. Een nummer als “Reckonin’ Blues” is geen meezinger maar past hier overduidelijk in dit intieme optreden. Als “Caroline Brings” en “The Way You Are” van de setlist verdwijnen, blijft er na het extra applaus voor Vander Bauwede en Eylenbosch nog “I Shall Not Be Moved” en de afsluiter over. De Mississippi John Hurt klassieker is opnieuw door de vocale harmonieën en banjo een prachtige update en “Surrender to The Groove”, waarmee dit optreden in de Minard afgesloten wordt, een extra lange wat exotische versie, ingeleid met mooie slide gitaar en onderbroken voor enkele solo’s, van het laatste nummer uit het 2021-album.

“Een grootse en positieve Guy Verlinde zet met The Artisans of Solace op ‘Live at Minard’ de lijnen voor de toekomst uit…” (ESC, for Rootstime - BE)

Eric Schuurmans

16/12 Ypres Blues, Ieper (B)

 

‘LIVE AT MINARD: tracklist: A1. Intro - A2. Up on the Mountain - A3. All Is Forgiven - A4. Karma’s Gonna Kick Your Ass - A5. Last Goodbye - B1. No More - B2. Blind Willie McTell [Bob Dylan] - B3. Ain’ Nobody Gonna Hold Me Down - B4. In July - C1. The Unsung - C2. Keppe, 'K Zien Ier Voe Joen - C3. Reckonin’ Blues - C4. Caroline Brings - D1. The Way You Are - D2. I Shall Not Be Moved [R. Black / G. Price > Mississippi John Hurt] - D3. Surrender to The Groove  | Music/Lyrics by: Guy Verlinde, or as [noted] | Produced by: Guy Verlinde | Credits: Guy Verlinde: vocs, a & resonator guitar / Olivier Vander Bauwede: harmonica, e guitar & bvs / Tom Eylenbosch: piano, banjo & bvs / Benoit Maddens: drums & percussion / Karl Zosel: fretless bass

Discography GUY VERLINDE: Live at Minard (Recorded @ Minardschouwburg, Gent, 25/09/21) [2022] | Standing in the Light of a Brand New Day [2021] | All Is Forgiven [2019] | X [2018] | How How How [2017] | Rootin in Blues [2016] |  Better Days Ahead [2015] | Oorlogs Stemmen [2014] |  Inhale My World [2013] | Blood for Kali [2012] | Plmays Hound Dog Taylor [2012] |