JOHN SURGE AND THE HAYMAKERS – ALMOST TIME

Artiest info
Website
facebook
Label: Blackbird Records

 

De Amerikaanse muzikant John Surge maakt al sinds jaar en dag prominent deel uit van de florerende rootsrockscène in Los Angeles, Californië. Toch is zijn nieuwste album “Almost Time” pas de tweede plaat die hij heeft opgenomen onder de naam ‘John Surge And The Haymakers’, de opvolger van het in april 2021 uitgebrachte album “Your Wonderful Life”.

Die ‘Haymakers’-begeleidingsband is speciaal voor de opname van dit album samengesteld met een crème de la crème van muzikanten uit Los Angeles en Austin, Texas zoals Randy Volin op elektrische gitaren, Brad Fordham (Dave Alvin & Hayes Carll) op basgitaar, Tom Lewis (Junior Brown & ‘Heybale’) op drums en Floyd Domino (‘Asleep At The Wheel’& Merle Haggard) op piano. ‘Western Swing’-zangeres Brennen Leigh zorgt bij de meeste liedjes op dit album voor mooie backing vocals.

De tien nummers op deze plaat plus de ‘radio edit’-versie van de countryrocksong “You’re So Right” (zie video) werden in amper twee dagen opgenomen in de ‘Cherry Ridge Studio’ in Floresville, Texas met Tommy Detamore als opnameleider en albumproducer en bovendien op enkele nummers meespelend op pedal steel en elektrische gitaar. Ook fiddler Jess Meador speelt als gastmuzikant mee op drie tracks.

Alle songs werden door John Surge gecomponeerd met uitzondering van het nummer “Big Train”, een naar countryrock getranformeerd nummer van de elektronische post-punkgroep ‘Blackbird’ uit 1993 en later ook nog gecoverd door Mike Watt. Chip Kinman, samen met zijn broer Tony de componisten van dit nummer zingt hier trouwens zelf mee op deze versie door ‘John Surge And The Haymakers’. Andere rootsrockers op dit album zijn “Rattle Me”, “Tricks Of The Trade”, “Lesson I Never Learned” en titeltrack “Almost Time”. Maar ook op folkmuziek geïnspireerde countryballads komen aan bod in het met Brennen Leigh gezongen duet “I Should Have Known” en voor de song “Sister Honeybee” terwijl de bluegrass- en honky-tonk-sound het ritme bepaalt bij de nummers “What Were We Thinking” en “All You Gotta Do”.

(valsam)

CD-RELEASE: 15 SEPTEMBER 2023