NICK JUSTICE – STRANGER IN MY TOWN

Artiest info
Website
facebook
Label: LuLuBelle Music

De Amerikaanse singer-songwriter Nick Justice werd geboren in de Bronx, New York en groeide op aan de westkust van Long Island waar hij door zijn ouders werd overladen met de popmuziek die toen op de lokale radiostations veelvuldig te horen was. Zelf was hij echter meer en meer onder de indruk gekomen van de folk- en countrymuziek die vanuit Californië kwam aanwaaien via artiesten als Jackson Browne, ‘The Eagles’ of ‘Crosby, Stills And Nash’.

Hij besloot dan ook in de beginjaren ’80 als jonge tiener om naar Californië te trekken waar hij in San Diego belandde waar bands als ‘The Blasters’, ‘The Bangles’, ‘The Go-Go’s’ en ‘The Beat Farmers’ grote muzikale furore maakten. Zelf kon hij het echter maar heel moeilijk waarmaken als muzikant en rond 2000 stopte hij dan ook gefrustreerd met het maken van zijn eigen muziek. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan en in 2015 herstartte hij met de hulp van muziekvirtuoos Greg Leisz zijn muzikale carrière met de release van een EP die de titel “The Cry Of The Street Prophet” kreeg. Daarna volgden er al snel vier volwaardige soloalbums die allen werden geproducet door Richard Bredice. “Rope The Wind” was begin 2021 zijn laatst uitgebrachte plaat en die heeft nu een langverwachte opvolger gekregen met het eind juli op de markt verschenen album “Stranger In My Town” dat we hier wat nader zullen evalueren.

Voor de opname van de tien nummers op deze plaat kon Nick Justice een beroep doen op enkele Californische topmuzikanten zoals de 73-jarige Greg Leisz op pedal steel, dobro en mandoline, diens 35 jaar jonge Estlandse echtgenote Mai Leisz van de ‘David Crosby Band’ op basgitaar en Richard Steckol op elektrische leadgitaar en akoestische gitaar op de twee tracks “Don’t Walk Away” en het door hem gecomponeerde “America Walking By”. Albumproducer Joel Rafael speelt mee op akoestische gitaar en op mondharmonica bij het door hemzelf geschreven nummer “Thanks For The Smiles” en “Dream #9” en Lisa Sanders en Karen Hayes zorgen voor de backing vocals bij de song “Save Somebody”.

Twee nog niet vernoemde tracks uit dit album hebben we aan deze recensie toegevoegd op video’s: eerst krijgt u Nick Justice in een akoestische live-uitvoering van de song “Let The Wind Blow” waarbij u het geweldige pedal steelgitaarspel van Greg Leisz op de albumversie spijtig genoeg niet zal kunnen horen. Daarna volgt de officiële video van de als nieuwste single uitgebrachte albumtiteltrack “Stranger In My Town’, een ritmische song die ons heel even doet denken aan het werk van iemand als J.J. Cale.

(valsam)