SALVATORE PACE & ALESSANDRO GAUDIO - PASSIONE MERIDIONALE

Artiest info
Website
 
label: VISAGE MUSIC
Galileo Music

Wederom twee nieuwe namen uit Italië: de weelde daar is kennelijk groot en las je dan de kleine lettertjes erop naleest, dan merk je dat de grote Riccardo Tesi de productie van de plaat op zich nam en dat hij bovendien aan een paar van de nummers meeschreef. Dat betekent iets, want de maestro hoeft natuurlijk na al die jaren niks meer te bewijzen en hij zal niet snel zijn naam verbinden aan dingen waar hij niet in gelooft.

Dat hij in dit duo wel gelooft, hoeft niet te verbazen: dit zijn accordeonisten met ongelooflijk veel talent. Ze komen uit de “buik” van Italië, waar de regio’s Basilicata, Campania en Calabrië elkaar ontmoeten en waar de traditionele accordeonwijsjes en de bijhorende dansen nog altijd “des volkes” zijn en dus nog altijd over grote populariteit beschikken.

Met uitzondering van de al vernoemde bijdragen van Tesi, zijn de composities netjes over de beide jongelui verdeeld. Die heren grossieren de jongste tijd in bekroningen op allerlei wedstrijden en nu ik de plaat een aantal keren beluisterd heb, kan ik niet anders dan concluderen dat dat helemaal begrijpelijk is: de virtuositeit is er, als vanzelfsprekend, maar er is meer: de composities getuigen van veel maturiteit en muzikaliteit en de jongelui bewijzen dat ze elk genre de baas kunnen. Je hoort dan ook echo’s van tango, van jazz, reggae en Balkanmuziek. Dat leidt dan ook tot een geweldig genietbare plaat van een duo, waarvan je nu al kan voorspellen dat het een kwestie van tijd is, vooraleer deze twee kerels de affiches sieren van elk groot festival waar de accordeon bespeeld wordt.

Ik ging op zoek naar mogelijke concerten en kom op de pagina van onze Waalse stad Mons terecht, maar ik kon nergens een exacte datum vinden waarop de twee geprogrammeerd staan. Jammer. Ik blijf proberen, want de toekomst van de Italiaanse “organetto” is in goeie handen, zeker weten ! Probeer om te beginnen even te luisteren naar “Le Pays” of “Viddanedha”: ik verwed er een brood op, dat u verkocht bent !

(Dani Heyvaert)