LUKE TUCHSCHERER – WIDOWS & ORPHANS

Artiest info
Website
facebook
Label: Clubhouse Records

Mijn collega-recensent bij ‘Rootstime’ Dani Heyvaert leverde op deze pagina’s eind 2014 een lovende evaluatie af over het toenmalige solodebuutalbum “You Get So Alone At Times That It Just Makes Sense” van de Britse muzikant met Duitse roots Luke Tuchscherer (uit te spreken als ‘tuck-shearer’), een singer-songwriter uit Bedford in het Engelse graafschap Bedfordshire. Hij had toen net besloten om zijn lidmaatschap als zanger en drummer bij de alt.country-formatie ‘The Whybirds’ vaarwel te zeggen om het als soloartiest te gaan proberen. Dani vond zijn specifieke frêle stemgeluid en de vaak confronterende thematiek van zijn liedjes op dat album toen al heel speciaal en die twee bijzondere eigenschappen heeft Luke Tuchscherer nadien alleen maar verder ontwikkeld en geperfectioneerd, o.a. op zijn volgende albums “Always Be True” uit 2017, “Pieces” uit 2018 en “Carousel” uit 2019.

Anno 2023 is het deze keer aan ondergetekende om een oordeel te vellen over de nieuwste plaat van deze Britse troubadour, met name het album “Widows & Orphans” dat hij zelf geproducet heeft en waarvoor hij tien verhalende en zelfgecomponeerde folknummers opnam met de instrumentale hulp van Dave Banks op akoestische gitaar, 12-stringgitaar en backing vocals en van Edwin Ireland op contrabas, cello, basgitaar en piano. Dit album werd eigenlijk al opgenomen in augustus 2017 maar omwille van diverse omstandigheden en redenen zoals o.a. de coronapandemie werd de sobere en akoestische georiënteerde plaat pas helemaal afgewerkt in de lente van 2022 toen Edwin Ireland extra arrangementen en instrumentatie aan de vijf jaar oude nummers had toegevoegd. “Widows & Orphans” was daarmee eindelijk klaar om op de huidige platenmarkt gereleased te worden.

Luke Tuchscherer legt in het bij de cd gevoegde boekje uit dat meerdere nummers op dit album zelfs nog heel wat ouder waren dan hun eerste opnamemoment in 2017. Vier tracks stamden uit 2011 en het nummer “My Faithful Alibi” werd zelfs al eind 2005 gecomponeerd. Hij vertelt eveneens dat op de twee songs “Broken Jaw” en “Thirteen” na alle andere songteksten gebaseerd zijn op autobiografische verhalen uit zijn toenmalige leven. Wij kunnen u hier laten weten dat het zeer de moeite loont om intensief naar die boeiende teksten te luisteren.

Voor de twee audiovideo’s bij deze recensie hebben we gekozen voor de nummers “Broken Jaw” en “She Knows”, maar eigenlijk verdienen ook alle andere songs op het album “Widows & Orphans” een beluistering, vooral ook als je als luisteraar beseft dat het telkens weer over reële situaties uit het leven van Luke Tuchscherer handelt: mooie, maar ook harde en moeilijke gebeurtenissen zoals we ze allemaal wel eens tijdens ons aardse bestaan lijken mee te maken.

(valsam)