ENRICO PIERANUNZI BERT JORIS - Frankfurt Radio Big Band - CHET REMEMBERED

Artiest info
ENRICO PIERANUNZI
BERT JORIS
Label : Challenge Rec

Na Blues & Bach uit 2022 met het Orchestra Filarmonica Italiana is dit in korte tijd het tweede album met een big band van de Italiaanse meesterpianist Enrico Pieranunzi. Betrof het de vorige keer composities van pianist John Lewis uit zijn periode met het Modern Jazz Quartet, dit keer gaat het om composities van Pieranunzi die hij speelde met of componeerde voor Chet Baker, de Belgische trompettist Bert Joris zorgde voor de arrangementen en dirigeerde de Franfurt Radio Big Band en is natuurlijk ook muzikaal aanwezig.

Enrico Pieranunzi in het cd boekje : “Deze cd heeft een heel speciale betekenis voor mij. Denkend aan Chet brengt me terug naar 1979 toen ik hem voor het eerst ontmoette. Die ontmoeting zou spoedig bewijzen dat het een keerpunt was in mijn muzikale leven. Samen spelen, het delen van concerten of opnamesessies met hem, stelde mij in staat in nauw contact te staan met een artiest met een zeldzame jazz ervaring die een geweldige verandering teweeg bracht in mijn spel. Veel van de nummers op deze cd stammen uit die belangrijke jaren van samenwerking. Daaronder bevinden zich Soft Journey, Fairy Flowers en Brown Cat Dance, die ik speciaal voor Chet componeerde aan het eind van 1979 vlak na onze eerste ontmoeting.

Het openingsnummer “From E. to C.” is zoals de titel suggereert is een toewijding aan Chet ook de eerste periode van onze samenwerking”. Laatst genoemde compositie is het openingsnummer op dit bijzonder fraaie album. De solo’s zijn van achtereenvolgens Pieranunzi, Bert Joris en drummer Jean Paul Höchstädter. Ik volg Enrico Pieranunzi en Bert Joris al jaren en beiden behoren absoluut tot mijn favorieten en dat geldt evenzeer voor Chet Baker, drie keer raak dus in dit geval. Bovendien is de Frankfurt Radio Big Band een toefje op de muzikale taart ! Het mag misschien verbazing wekken dat iemand die geen noten kon lezen en zwaar verslaafd was aan heroïne en methadon zo’n grote invloed kan hebben op de muzikale carrière van anderen, maar hoewel ik Chet nooit heb gezien in zijn gloriedagen ook later kon hij op een goede dag eenieder inpakken met zijn fluwelen spel en intieme zang, mij incluis.

Tot de indrukwekkendste nummers op dit album reken ik absoluut “Chet” met geweldige solo’s van Bert en Enrico maar ook van bassist Hans Glawischig, een heerlijk stuk muziek en mede daarom een fantastisch eerbetoon aan Chet. Een ander hoogtepunt is “Night Bird” mede door de geweldige solo van altsaxofonist Heinz-Dieter Sauerborn en trombonist Christian Jaksjö, de big band spettert hier zoals het hoort.

Frankfurt Radio Big Band :
Heinz-Dieter Sauerborn (as,flt), Katharina Brien (as, clt), Denis Gäbel (ts,clt), Steffen Weber (ts,clt), Rainer Heute (bar.), Frank Wellert (tpt, flgh), Thomas Vogel (tpt, flgh), Martin Auer(tpt, flgh), Axel Schlosser (Tpt,flgh), Günter Bollmann (tbn), Felix Fromm(tbn), Christian Jaksö (tbn), Robert Hedemann (btbn), Hans Glawischnig (Bs) en Jean Paul Höchstädter (drs).

Jan van Leersum.